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
auto
2024. 04. 24. szerda

Három régiónak kiosztottak 45 millió eurót zöldhidrogénre

energia

Németországban annyira központi kérdéssé vált az energiaszektor szerkezetváltásával kapcsolatosan a megújuló energiával előállított, karbonsemleges hidrogén ügye, hogy csak a közlekedési szektort érintő hidrogén koncepciókra 3 × 15 millió eurós (aktuális forint árfolyamon számoltan 3 × 5,55 milliárd forintos) támogatást ad hirtelen a közlekedési minisztérium (BMDV). A Renewables Now friss jelentése szerint a tárca az északi Rügen-Stralsund régiónak, a türingiai Erfurt és Rajna-Ruhr régióknak nyújt kiemelt támogatást ahhoz, hogy ha már kitalálták, meg is építsék az első olyan közlekedési projektjeiket, amelyben hangsúlyt kap a zöldhidrogén.

Erőltetni kell a zöldhidrogént – ha sikerül, évekkel hamarabb kidobható a szén

A minisztériumi kiválasztás egyáltalán nem volt véletlenszerű, a három győztes régió országos versenyben bizonyult a legjobbaknak. Az eredményhirdető közleményben az olvasható, hogy a három térség a HyPerformer program keretében nyerte el támogatást, amely azonban a hidrogén-terveknek csupán a kisebbik része.

Hajrá Hy-ok!
Ahhoz, hogy a HyPerformer kategória értelmezhető legyen a magyar olvasó számára, érdemes az egész Hy-rendszert minimum felületesen ismerni. Németországban 2019 óta rendeznek régiók közötti versenyeket „HyLand” témában. Ez az ország minden térségében arra ösztönzi a cégeket, szövetségeket, önkormányzatokat, hogy kezdeményezzenek (HyStarter), tervezzenek (HyExperts) és valósítsanak meg (HyPerformer) hidrogén és az üzemanyagcellás technológiára épülő projekteket közlekedési területen. A cél lokális: fejleszteni a hidrogéngazdaságot és a hidrogén regionális alkalmazási területeit. Ehhez Németországban a szövetségi állam biztosít olyan támogatást, ami az első üzleti modellek megvalósításáig elvezethet.

A három új nyertessel együtt a BMDV már 53 régiót vont be különböző szintű és mértékű támogatással a hidrogén hasznosításról való gondolkodásba és cselekvésbe.

Három helyi cél

Az erfurti Th2Eco projekt a helyben termelt zöldáramból származó zöldhidrogén felhasználását irányozza elő 2025-től. Ezt a hidrogént a 42 km távolságra lévő tározóba szállítják el csővezetéken, mely hidrogénmennyiséget az ipari és épületfűtési felhasználáson túl a helyi vasúti közlekedésbe is becsatornázzák.

A Rajna-Ruhr régió kezdeményezése a hidrogén-töltőállomások hálózatba szervezésére tervezett projekteket egyesíti. Az a célja, hogy megteremtse a szükséges infrastruktúrát a nehéz áruk és az autóbusz-szállítás szén-dioxid-mentesítéséhez. Ehhez az olyan csomópontokba, mint például Düsseldorf, Essenbe, Gelsenkirchen, elektrolizátorokat és üzemanyagtöltő állomásokat fognak építeni.

A harmadik nyertes régióban (Ruegen-Stralsund) logisztikai cégek, közszolgáltató vállalatok és a helyi egyetem közösen olyan koncepciót dolgoztak ki, melynek célja, hogy a hidrogént gyakorlatilag a felhasználási helyszínén állítsák elő, és a térség tömegközlekedési buszjáratait, nehéz teherszállító autóit, illetve a tengeri szélerőműveket kiszolgáló hajók hidrogén üzeműre váltásához az üzemanyagot biztosítsák. De Stralsundban a hidrogéntöltő állomás mellett egy lakónegyed hőellátása is e projektek részét képezi.

Egészségügyi kérdés lett az iskolabuszokból

Világvezetővé lenni

A három új HyPerformer régióban a teljes projekt volumene 131 millió euró; mindhárom elképzelést a hidrogén teljes értékláncon keresztüli megjelenésére építették föl. Ez azt jelenti – olvasható a minisztériumi közleményben – , hogy a közlekedési szektorban hasznosuló hidrogént az előállítástól (generálástól) a tároláson, elosztáson és tankoláson át a különféle alkalmazási módokig szinte mindent kidolgoztak.

Szeretnénk a világ egyik vezető hidrogén-nemzetévé válni – mondta Volker Wissing közlekedési miniszter, hozzátéve, hogy azért ösztönzik a hidrogéngazdaság fejlesztését, hogy innovatív technológiákat vigyenek a régiókba.

A HyPerformer régiók nemzeti és nemzetközi szintű világítótorony-projektek, mert ezeken a helyeken már létrejöttek az első hálózatok, infrastruktúrák és projektek. A következő lépés a technológia és a gyakorlati alkalmazás bevezetése – ezt szeretnénk finanszírozásunkkal aktívan elősegíteni” – tette hozzá a miniszter.

Ha zöldhidrogénről van szó, a németek Ausztráliáig is elmennek

Szabó M. István