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
auto
2024. 04. 24. szerda

Egy hétvége alatt elhordtak egy naperőművet a serény tolvajok

energia

Az energiaárak emelkedésének hatására az elmúlt években sokan döntöttek napelemek beszerzése mellett, egyre többen akadnak azonban olyanok is, akik a tulajdonosok és a bűnüldöző hatóságok legnagyobb bosszúságára, ezt nem éppen legális módon akarják megvalósítani.

Az Egyesült Királyságban 2022-ben 93%-kal növekedett a napenergiával kapcsolatos bűncselekményekről szóló bejelentések száma az előző évhez képest. Ez az emelkedés jelentős részben a kis értékre elkövetett lopási ügyek gyakoribbá válásának köszönhető, mivel a dráguló energia és a megélhetési válság egyre jobban érezteti hatását – nyilatkozta a PV Magazine-nak James Taylor főfelügyelő, a brit rendőrség szervezett bűnözéssel foglalkozó egységének vezetője.

Az Egyesült Királyságban tapasztalt jelenség korántsem számít egyedülállónak. A Viamon német napelemes biztonsági vállalkozás a PV Magazine-nak elmondta, hogy Európában egy év alatt több mint 5000 „nagyobb” napelemes lopás történt, melyből 400-at Németországban regisztráltak. A vállalat ügyvezető igazgatója, Oliver Strecke szerint az ebből a szempontból leginkább fertőzöttnek tekinthető Dél-Olaszországban a napelemes bűncselekmények aránya tízszer nagyobb az európai átlagnál.

Taylor, aki a DeterTech vagyonvédelmi vállalat és a londoni Schroders vagyonkezelő által szervezett Solar Crime Open Day rendezvényen tartott előadást, arról számolt be, hogy a tavalyi évben 48%-kal nőtt a napelemparkokból történő kábel- és napelemlopások száma.

A nyugat-angliai Telfordban tartott rendezvényen a hatóságok képviselői arra kérték az erőművek tulajdonosait, hogy jelentsenek minden bűncselekményt, legyen az bármilyen kicsi is. Taylor elmondta, hogy tavaly 574.300 font értékre elkövetett lopást jelentettek be a tulajdonosok, de megjegyezte, hogy a valós szám ennél nagyobb lehet.

Strecke szerint az európai napelemes lopások jellemzően 60.000 euró kárt okoznak, ha a javításokat és a kieső bevételt is figyelembe vesszük.

A napelemes bűncselekmények száma növekszik” – erősítette meg Rachael Oakley, a DeterTech bűncselekmények felderítéséért felelős igazgatója. „A kábelek általában rézből készülnek, amelynek most emelkedik az ára, ezért vonzóbbá váltak a tolvajok számára. A bűnözők kezdenek felfigyelni a napelemparkokra, mert tudják, hogy ott rézkábelek, és napelemek vannak.

A DeterTech őrszeme vigyázza az építkezéseket. Kép: DeterTech.

Richie Iwanoff, a British Telecom távközlési vállalat bűnügyi csoportjának vezetője szerint náluk már arra is volt példa, hogy kilenc teljes transzformátorállomást szereltek szét a színesfém után kutató gyűjtögetők.

A kábellopás a kontinensen is nagy üzlet, Strecke beszámolója szerint szervezett bandák egy „éjszakai műszak” során akár 30 kilométernyi rézkábelt is képesek meglovasítani.

Oakley a PV Magazine-nak azt is elmondta, hogy a szervezett bűnözői csoportok úgy tervezik meg a bűncselekményeket, mint egy üzletet. „Nagyon világos elképzelésük van arról, hogy mit fognak ellopni, gyakran tartanak előzetes terepszemlét, hogy feltérképezzék a behatolási pontokat, tudják, milyen eszközöket fognak használni, és hogyan fognak sietve be- és kijutni. Megtervezik azt is, hogyan passzolják majd el az árut.

Strecke szerint a szervezett fosztogatók alkalmanként általában 100-300 panelt távolítanak el, ami akár 10 tonnát is nyomhat. Elmondta azt is, hogy egy esetben a tolvajok egy hétvége alatt több mint 15.000 panelt szereltek le, ami 5 MW termelési kapacitásnak, vagyis egy közepes méretű napelemparknak felel meg.Ez szervezett bűnözés, komoly logisztikai háttérrel” – teszi hozzá.

Egy 5 MW-os naperőmű felépítése hetekbe telik, miközben a kivitelezők a képzett munkaerő hiányával küzdenek. Pedig jól látható, hogy lenne itt még olyan rejtett munkaerő-tartalék, amely ért a napelemszereléshez, gyorsan és precízen dolgozik, motivált, szereti a kihívásokat, képes a csapatmunkára, és kapható a hétvégi, vagy az éjszakai munkavégzésre is. Bármelyik munkaadó összetenné a két kezét, ha ilyen emberek jelentkeznének az álláshirdetéseikre.

Oakley szerint a bűnözők a kábeleket fémhulladék-kereskedőkön keresztül adják tovább, mások pedig ledarálják, hogy kinyerjék belőlük a tiszta rezet.

A Solar Energy UK kereskedelmi szervezet megerősíti a képet, Taylor és Oakley pedig hangsúlyozta, hogy a helyszínek üzemeltetőinek a kisebb incidenseket is jelenteniük kell, hogy a rendőrség minél teljesebb képet kaphasson a napelemekhez kapcsolódó bűnözésről. Az adatok azt mutatják, hogy ha valahol már történt egy lopás, akkor 61% a valószínűsége annak, hogy ugyanott, vagy a helyszín 5 mérföldes körzetében ismét le fognak csapni a tolvajok.

A brit rendőrség vizsgálja a lopott réz értékesítésének lehetséges útvonalait is. A West Midlands régióban működő rendőri szervek által indított „We Don’t Buy Crime” (Nem vásárolunk bűnt) elnevezésű kezdeményezés erre egy színkódot alkalmaz, amely a rendőrségi hírszerzés információi alapján zöld, sárga vagy piros színnel minősíti a fémhulladék-kereskedőket annak alapján, hogy mekkora a valószínűsége annak, hogy lopott árut vesznek át.

A szélesebb terjesztési útvonalakat azonban nehezebb felderíteni. Strecke cége a naperőművek üzemeltetői számára kifejlesztett, a tolvajok számára nehezen megtalálható nyomkövetőket használ, és volt olyan eset, amikor az Egyesült Királyság Northamptonshire megyéjéből ellopott felszerelések két hónappal később egészen Nigériáig jutottak. „Ez egy nemzetközi üzlet, és sok nyom kelet-európai bandákhoz vezet” – teszi hozzá.

A szervezett bűnözés áldatlan tevékenységének növekedésével párhuzamosan az Egyesült Királyságban egyre több piti lopás is történik.

A megélhetési válság súlyosbította a helyzetet, és vidéken nagymértékben megnőtt a bűnözés” – nyilatkozta Oakley, a DeterTech igazgatója. „Korábban a napelemparkokat célba vevő bűnözők szervezettek voltak az utóbbi időben azonban egyre több információt kapunk arról, hogy helyi elkövetők is megkockáztatják a dolgot.

Most azt látjuk, hogy sok opportunista tolvaj is szerencsét próbál. Ők nagyobb valószínűséggel egy helyi átvevőn keresztül szabadulnak meg az árutól, különösen a kábelektől. A kereskedők nem vehetnek át semmit papírmunka nélkül, de nem minden hulladékudvar ragaszkodik a szabályok betartásához.”

Léteznek azonban másfajta értékesítési módok is: „Tudjuk, hogy lopott napelemek is felbukkannak az online piactereken. Megpróbáljuk felvilágosítani az embereket a használt panelek online vásárlásával járó kockázatokról. Az üzenet az, hogy ne vegyünk meg semmit, ha nem tudjuk, honnan származik, mert ez legtöbbször azt jelenti, hogy ellopták. A lopott panelek egy részét meglehetősen nyíltan és pimaszul árulják a közösségi médiában” – mondta Taylor.

Ha figyelembe vesszük, hogy az Egyesült Királyságban 1,4 millió napelem található háztartási környezetben, és ez a szám a következő két-három évben várhatóan megnégyszereződik, akkor valószínűleg az ilyen lopott napelemek kereslete és kínálata is növekedni fog.

Az Egyesült Királyság gazdasági kilátásait elnézve úgy tűnik, hogy ez a fajta bűnözés még jó ideig nem fog eltűnni. „A napelemparkok vidéken találhatóak, így ez egy magas nyereséggel kecsegtető, viszonylag alacsony kockázatú bűncselekmény” – tette hozzá Taylor.

Egyre több napelemet lopnak, már a háztartási méretű rendszerek sincsenek biztonságban

A címlapkép illusztráció. Forrás: jacksonville.com.

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.