Főoldal » önvezetés » Újabb kínai nagyvárosba érkeznek robotaxik

Újabb kínai nagyvárosba érkeznek robotaxik

Már a második nagy kínai városban lesz elérhető a Pony.ai szolgáltatása

Két magyarországnyi lakos kap 17 autót.

Terjeszkedés

Április elején még arról számoltunk be, hogy a kínai fővárosban Pekingben szerzett engedélyt a Pony.ai a működésre – a vállalat neve így nem sokaknak lehet ismerős, de a cég a Toyota és a NIO közös gyermeke, ezeket a szereplőket pedig nyilván mindenki ismeri.

Most 18,6 milliós lakosú Kuangcsou (más átiratban Kanton) városában lép piacra a vállalkozás, ahol 17 autó üzemeltetésére kaptak engedélyt. Az önvezető taxikban még csak biztonsági sofőr sem lesz, a PonyPilot+ applikációval viszont 803 négyzetkilométeren, nagyjából Budapest területének másfélszeresén lehet majd ilyen kocsit hívni.

Ha mégis probléma akadna menet közben, akkor az autókba épített mikrofon segítségével lehet beszélni a cég központjával.

A Pony.ai korábbi, pekingi engedélye mindössze 60 négyzetkilométeres területet fedett le, úgyhogy a mostani nagy előrelépést jelent a szolgáltatás szempontjából. A cég arról számolt be, hogy mostanra 21 millió kilométer van a hátuk mögött, amelyből egymilliót teljesen önálló, emberi sofőr nélküli autóik tettek meg, és eddig már 200.000 fizetett fuvart szolgáltak ki.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.