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
auto
2024. 04. 14. vasárnap

Túltermelés idején kedvezményes áron vásárolhatnak napenergiát a japán fogyasztók

energia

Japán délnyugati Kjúsú régiójának elektromos szolgáltatója szeptember 28-án bejelentette, hogy a nagy mennyiségű napenergia-termelésnek köszönhetően bizonyos időszakokban egyes háztartások számára gyakorlatilag ingyen lesz az áram – írja a The Mainichi, egy angol nyelvű japán napilap.

Az elmúlt néhány évben már gyakran előfordult, hogy a napsütéses őszi napokon le kellett szabályozni a régió naperőműveit a hálózat egyensúlyának megőrzése érdekében. A helyi energiaszolgáltató, a Kyushu Electric Power Co. a most bevezetett akciójával azt szeretné elérni, hogy ezekben az időszakokban ne a termelést kelljen csökkenteni, hanem inkább az energia iránti kereslet növekedjen.

Az ajánlatot kizárólag azok a szolgáltatóval szerződésben álló háztartások vehetik igénybe, amelyek okosmérővel rendelkeznek, a felhasználóknak emellett le kell tölteniük a vállalat alkalmazását is, ahol az akciós időszakokat az előző napon bejelentik. A kijelölt órákban a felhasználók az energiafelhasználásuk után pontokat szereznek, amelyeket később levásárolhatnak. Hogy konkrétan mire lehet felhasználni az így gyűjtött pontokat, az az akcióról beszámoló japán cikkből sajnos nem derül ki.

Kjúsú Japán legdélebbi és a méretét tekintve a harmadik legnagyobb főszigete, amely ideális adottságokkal rendelkezik a napenergia-termeléshez, de emellett jelentős a helyi nukleáris energiatermelés is. A naperőműveket egyre gyakrabban kell leszabályozni, mivel a sziget összeköttetése az ország többi részével meglehetősen korlátozott. Az áramszolgáltató szerint tavaly október és november folyamán 11, idén április és augusztus között pedig már 54 alkalommal fordult elő, hogy vissza kellett fogni a naperőművek termelését.

A Kagoshima Nanatsujima Mega Solar Power Plant egy Kjúsú déli részén található 70 MW-os naperőmű. Kép: Kyocera

Az ingyenes energiát összesen mintegy 120 ezer háztartásnak kínálják majd. De még ha az akciók arra ösztönzik is a fogyasztókat, hogy napközben több energiát használjanak, várhatóan nem generálnak annyi keresletet, hogy elkerüljék a teljesítménykorlátozás szükségességét.

A szigeten azonban nem csak az okosmérővel rendelkező háztartások élvezhetik az olcsó napenergiát. Az Idemitsu Kosan olaj- és energiavállalat olyan elektromos járműtöltési szolgáltatást indított, melynek töltési díjai a villamos energia nagykereskedelmi árának ingadozásaihoz igazodnak. Azok a felhasználók, akik bizonyos órákban töltik elektromos járműveiket, pontokat szerezhetnek, amelyek tükrözik azt a tendenciát, hogy az áramárak a nappali órákban csökkennek, amikor a megújuló energiaforrásokból származó áramellátás növekszik.

Ha a napszakok szerint eltérő árakat kínáló árképzési kezdeményezések növekednek, az embereket arra ösztönzik majd, hogy a nappali áramfogyasztásra térjenek át, ami viszont segít felgyorsítani a megújuló energiába történő beruházásokat” – mondta Tetsuo Saito, a Megújuló Energia Intézet vezető kutatója a Japan Times-nak.

A lakosság mellett természetesen a cégek is igyekeznek kihasználni az olcsó energiában rejlő lehetőséget. A Tokyo Steel Manufacturing acélgyártó általában éjszaka üzemelteti a nagy energiaigényű elektromos ívkemencéit, mivel éjszaka alacsonyabbak az áramárak. Japán déli részén, Kjúsú régióban azonban, ahol számos naperőmű épült, a vállalat 2018-ban úgy döntött, hogy a fukuokai gyárában lévő elektromos kemencék egy részét nappal is üzemelteti, melyhez az energiaszolgáltató kedvezményes áron biztosít áramot.

Napelemes túltermelés idején ingyen kapják majd az energiát a rászorulók Ausztráliában

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.