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
auto
2024. 04. 30. kedd

„TÖLTS” Velem – Izgalmas és érdekes hétköznapi emberek

interjú

Februárban végre elstartolt a Tölts Velem, a Villanyautosok legújabb riportsorozata, amely kéthetente szerdán jelenik meg a villanyautosok fő YouTube csatornáján. A sorozat célja, hogy teljesen hétköznapi emberekkel beszélgetve ismerkedjünk az elektromos autózással, és ami mögötte van.

A formátum rendkívül egyszerű. A kiválasztott alannyal egy találkozót megbeszélve eltöltünk egy kis időt egymással, miközben arról kérdezem, hogy miért és hogyan vált villanyautóssá, milyen korábbi autói, vagy autózási szokásai, illetve körülményei voltak, és abból hogyan sikerült elektromos járműre váltania. Eközben persze kicsit bepillantunk az illető életébe és munkájába is, illetve megbeszéljük az eddigi legnagyobb kalandokat, legidegesítőbb tévhiteket, valamint az esetleges jó- és rossz szerviztapasztalatokat. Lássuk az eddigi adásokat röviden:

Az első adásban Rékási Gáborral beszélgettem, aki annak ellenére lelkes elektromosautó-használó, hogy egyáltalán nem rendelkezik a sokak által alapvetőnek gondolt infrastrukturális feltételekkel. Sem családi ház, sem napelemes rendszer, sem kényelmes otthontöltés. Egy budapesti paneldzsungel kellős közepén töltöttünk egy nyilvános helyen, pár lépésre az otthonától. Előfordult, hogy leengedték az autója gumiját, leöntötték étolajjal a kilincsét, de ő mégis kitart, és nem törődik az irigykedőkkel. Gáborral közösen le is döntöttük azt a tévhitet, hogy az elektromos autó kizárólag annak való, aki családi házban él, és és napelemei vannak.

PGEgaHJlZj0iaHR0cHM6Ly93d3cudm9sdGllLmV1L2ludmVydGVyZ3VhcmQiIG9uY2xpY2s9ImphdmFzY3JpcHQ6d2luZG93Lm9wZW4oJ2h0dHBzOi8vd3d3LnZvbHRpZS5ldS9pbnZlcnRlcmd1YXJkJywgJ19ibGFuaycsICdub29wZW5lcicpOyByZXR1cm4gZmFsc2U7Ij48cGljdHVyZT48c291cmNlIHNyY3NldD0iaHR0cHM6Ly92aWxsYW55YXV0b3Nvay5odS93cC1jb250ZW50L3VwbG9hZHMvMjAyNC8wNC92aWxsYW55YXV0b3Nvay0xMjAweDE2MDAtMjAyNG1hanVzMy5qcGciIG1lZGlhPSIobWluLXdpZHRoOiA3MDBweCkiPjxpbWcgc3JjPSJodHRwczovL3ZpbGxhbnlhdXRvc29rLmh1L3dwLWNvbnRlbnQvdXBsb2Fkcy8yMDI0LzA0L3ZpbGxhbnlhdXRvc29rLTEyMDB4MTYwMC0yMDI0bWFqdXMzLmpwZyIgYWx0PSIiPjwvcGljdHVyZT48L2E+

A második adásban egy Budapesten élő közgazdász meséli el hogyan rendelte meg élete első villanyautóját 16 évvel ezelőtt egy újságcikk alapján egyenesen Indiából. Az is szóba került, hogy mikor tankolt utoljára hagyományos üzemanyagot, mikor térült meg a befektetése, és hogy kellett-e vajon a 16 év alatt akkumulátort cserélnie a villanyos városi kisautóban? De az is kiderült, hogy a mindössze két tenyérnyi csomagtartóban összesen hány rekesz sör fér el! Tekintve, hogy az autó kizárólag 230V-os aljzatból tölthető, a tulajdonos saját családi háza előtti placcon töltöttük el az időt.

A Tölts Velem harmadik adásában a szigetszentmiklósi Tesla Superchargernél beszélgettem egy komoly versenyszellemmel megáldott mérnökemberrel, aki anno a vidékre költözéskor szembesült azzal, hogy mennyibe is kerül az ingázás hagyományos autóval az otthona és a munkahelye között, amit ennek szellemében elektromos robogóra cserélt. Tekintve, hogy a feleségénél is fennállt ugyanez a probléma, így gyorsan két elektromos robogóval lettek gazdagabbak. Sok kalandon – és persze néhány esésen túlesve lépésről lépésre jutottak el az első Tesláig, és arról is szó esett, hogy vajon vissza lehet-e tekerni egy PHEV kilométeróráját. Beszélgetőpartnerem azt is elárulta, pontosan mennyi idejét rabolta el eddig összesen 40 000 km alatt a kényszerű nyilvános töltés, de a Tesla drasztikus árpolitikájához is volt néhány szava.

A Tölts Velem negyedik adásában Binder Tamással beszélgettem, aki a műsorba az édesanyja különleges történetű BMW i3-asát hozta el. Tamás az egyetem után szinte azonnal belecsöppent az elektromobilitás világába. Először az édesanyjának próbált segíteni a villanyautó-vásárlásban, amikor azzal szembesült, hogy nincsenek megfelelő applikációk a töltési pontok összesítésére, így írt egyet. Később aktív szerepet vállalt Magyarország legnagyobb töltőszolgáltatójának hálózati kiépítésében, majd saját töltőfejlesztésbe kezdett. Ma már sikeres vállalkozó, aki az egyre népszerűbb mosolygós töltő, a VOLTIE megálmodója és fejlesztője. Szellemisége és az egész elektromobilitáshoz való kapcsolata elevenen átjön a beszélgetésből.

Az ötödik adás a Magyar Légimentő Nonprofit Kft., valamint a Készenléti Rendőrség hozzájárulása mellett már a VOLTIE fő támogatásával készült. A különleges interjúban Dr. Bárdi Gáborral beszélgettem, aki mind a munkája, mind pedig a családja tekintetében speciális felhasználónak számít az elektromobilitás világában. Gábort és feleségét családi gyökerek fűzik Balatonfenyveshez, így életüket és karrierjüket is Magyarország legnagyobb és legszebb tavának közvetlen szomszédságában építették fel. Sürgősségi mentőorvosként és négy gyermekes családapaként kifejezetten izgalmasnak ígérkezett a találkozó, amelynek vágóképeit a Marcali közelében található légimentő-bázison vettük fel.

Az adásokat 4k felbontásban, 60 képkocka/mp sebességgel rögzítjük a kiváló minőség érdekében.

Amennyiben van ötleted a következő interjúalanyok egyikére, vagy a saját történeted lehet mások számára izgalmas, és szívesen szerepelnél, jelentkezz a műsorba a toltsvelem@villanyautosok.hu email címen. Az emailhez ne felejts el fényképeket csatolni magadról és az autódról, illetve röviden írd le a sztoridat.

Amennyiben pedig szeretnél egy VOLTIE töltőt nyerni, akkor kattints az alábbi linkre:

Tölts Velem és a VOLTIE-val nyereményjáték

Zvara Szabolcs

Hiszek abban, hogy a legkisebb tettnek is lehet óriási hatása ezért villanyautót használok, amit napelemről töltök. Igyekszem a háztartást műanyagmentesíteni, a hulladékot szelektíven gyűjteni, az elhasznált dolgokat újra felhasználni és amit lehet a saját kertben megtermelni. Jó érzés tudni, hogy ez nem csak nekem számít, ezért csatlakoztam a Villanyautósok.hu csapatához.