Szombaton vége az ingyen töltésnek

Május 1-én, tehát most vasárnap deaktiválja a szolgáltató az eddigi regisztrációkat, és már csak a frissen regisztrált előfizetésekkel, fizetés ellenében lehet tölteni az országszerte elérhető elektromos autó töltőoszlopoknál. Szerencsére egyelőre nem Magyarországon, hanem a szlovák Greenway hálózaton. A magyar villanyautósok által gyakran mintaként emlegetett országos lefedettségű hálózat eddig egy egyszerű regisztráció után teljesen ingyenesen volt használható. A hálózat kiépült, így szombaton vége az ingyenes töltésnek, a töltők már csak előre kiválasztott fizetős csomagokkal használhatók.

3 szabványt támogató DBT villámtöltő

Greenway három előfizetői csomagot kínál, amelyek közül a szolgáltatás használatának a gyakorisága alapján célszerű választani. A nyilvános töltőket ritkán használók, illetve a külföldi autósok számára elérhető a 0 euro havidíjas Zero csomag, amivel percenként 50 eurócentért lehet tölteni. Így egy 20 perces villámtöltés 10 euróba, nagyjából 3100 forintba kerül. A hálózatot havonta legalább négy alkalommal használó autósoknak ajánlják az Optimal csomagot, amely választásakor 19 eurós havidíj mellett 20 eurócentért lehet tölteni percenként. A kb. 5900 forintos havidíj mellett egy 20 perces töltés így már csak 4 euróba, vagyis nagyjából 1250 forintba kerül. A rendszert gyakran használó autósok a Full nevű csomag választásával járnak a legjobban, hiszen egy 69 eurós, vagyis 21.500 forintos havidíj befizetése mellett 10 eurócentért, vagyis nagyjából 31 forintért tölthetnek percenként. Így egy 20 perces töltés díja mindössze 2 euró, vagyis kb. 620 forint (a havi díjon felül).

EZT OLVASTAD MÁR?  A Hyundai is beszáll az Ionity töltőhálózat fejlesztésébe

A töltések árát a hónap végén a kiküldött számla ellenében kell megfizetni, de a havidíjas csomagokban a fix díjat minden hónapban előre kell fizetni. A fizetés történhet átutalással, bankkártyával és Paypalon keresztül.

A cég számítása szerint egy 20 perces töltési időszak alatt kb. 14 kWh áram kerül az autó akkumulátoraiba, így egy kWh áram ára a a havidíjat nem számítva a következőképpen alakul:

  • Zero csomag: 0,714 euró (222 forint)
  • Optimal csomag: 0,286 euro (89 forint)
  • Full csomag: 0,143 euro (45 forint)

Az árazási rendszer a maximum 80%-ig való töltésre ösztönöz, hiszen azon felül a fokozatosan lassuló töltés mellett a szolgáltatás egyre drágábbá kezd válni. Ezzel a szolgáltató azt is biztosítja, hogy a töltőknél az autósok ne tartsák fel egymást, így az esetek többségében maximum 20 perc várakozással továbbindulhatnak az autósok. A Greenway oldala szerint a regisztrációval más országok hálózatához is hozzá lehet majd férni, de erről egyelőre nincs több információ a weboldalon.

Elektromos autót használsz?