Elektromos autó töltő Egerben

Egerben október végén átadták a város első elektromos autó töltőjét. Az EVAT Zrt. (Egri Vagyonkezelő és Távfűtő Zrt.) saját költségén 2,5 millió forintból kialakított töltőállomás a cég üzemeltetésében álló parkolóházban (Eger, Árva köz) található. A 2×22 kW (csatlakozási pontonként 3×32A) teljesítményű töltő mellett a több ipari csatlakozó és hagyományos konnektor is került a falra, így a parkolóházban egyszerre akár több villanyautó is tölthető.

Elektromos autó töltő Egerben (fotó: Nemes Róbert)

A 148 férőhelyes parkolóházban két villanyautónak alakítottak ki dedikált töltőhelyet. A Type2-es aljzat miatt a töltéshez kábelre van szükség, de kérésre ilyet a parkolóház is tud biztosítani. A töltés maga ingyenes, de a 280 Ft/óra parkolási díjat a töltés idejére is fizetni kell. Fontos tudni, hogy a parkolóház reggel 6 és este 10 óra között tart nyitva. Az este 10 óra után is otthagyott autókkal reggel 6 óráig nem lehet kiállni a parkolóból!

Elektromos autó töltő Egerben (forrás: Eger Televízió)

Eger város önkormányzata október 27-i ülésén az önkormányzatok számára kiírt töltőtelepítési pályázaton való indulásról is döntött. Az elérhető maximális számú, 5 db töltő költségeinek fedezésére pályáznak, amit a tervek szerint további 5 millió forinttal kell még megtoldania az önkormányzatnak. A képviselő testület az A kategóriás (2×22 kW) AC töltők telepítését javasolta (nagyon helyesen). A pályázatot előkészítő bizottság a következő helyszíneket találta a legalkalmasabbnak a töltők telepítésére:

  • a Kossuth Lajos utca Líceum melletti része,
  • a Domus parkoló Bródy Sándor és Kacsapart utca által bezárt terület,
  • a Hadnagy utca 16. és Mocsáry Lajos utca kereszteződésében (mely jelenleg ingyenes parkoló),
  • a Malomárok utca 25. számmal szemben felsővárosi sportpálya bejárata mellett lévő ingyenes parkoló,
  • a Knézich Károly utca 40. szám alatt a kórházzal szemben (mely jelenleg fizető parkoló)
Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?