Négy különböző villámtöltővel rakja tele az Egyesült Államokat a Volkswagen

2017 végén beszámoltunk róla, hogy a Volkswagen a dízelbotrányt követő kompenzáció jegyében nagyszabású töltőhálózat-kiépítésre vállalakozott az Egyesült Államokban, amelyet az erre a célra alapított Electrify America leányvállalatán keresztül valósít meg. Az amerikai hatóságokkal kötött megállapodás keretében a német autógyártó konszern 2 milliárd dollárt fordít töltőállomások telepítésére, melyek között egyaránt lesznek 150 és 350 kW teljesítményű villámtöltők az autópályák mentén, valamint Level 2-es töltők 17 amerikai nagyvárosban, melyek az otthoni és a munkahelyi töltést teszik majd lehetővé. Ez utóbbiakbóla Volkswagen tervei szerint összesen 2800 állomás létesülhet 2019 júniusáig.

A gyártó most azt is megmutatta, hogy miként fognak kinézni a projektben használt villámtöltők, valamint megtudhattuk, hogy mely vállalatok fogják ezeket biztosítani az Egyesült Államok felvillanyozásához. Négy olyan beszállítóról van szó, amelyek neve egyáltalán nem ismeretlen az EV töltőhálózatok kapcsán: az ABB, a BTC Power, az Efacec, és a Signet. A kiválasztott cégek több, mint 2000 töltője fog helyet kapni az USA 484 töltőállomásán, és valamennyi 50 és 350 kW közötti teljesítménnyel fogja majd várni a töltőponthoz érkező villanyautósokat. Az Electrify America munkatársai igyekeztek egyforma hangsúlyt fektetni napjain elektromos autóira, és a jövőben érkező, gyorsabban tölthető modellekre is, így a különböző töltési teljesítményt kínáló töltőpontok helye gondosan, az igényekhez mérten lesz megválasztva: a 350 kW-os töltők az autópályák mellé kerülnek, míg a mostanság leggyakrabban használt 50 kW-os DC töltők a városi környezetben lesznek felállítva. A plug-in hibrid járművek, valamint a DC töltést nem támogató villanyautók számára AC töltők is biztosítva lesznek a tömegközlekedéshez közeli helyszíneken.

„Ezek a korszerű töltők a legújabb töltési technológiát biztosítják a mai elektromos járművek, és a jövőben várható nagyobb akkumulátorokkal felszerelt autók számára is. Meg akarunk győződni róla, hogy az általunk kiépített rendszer készen áll az egyre növekvő piacra, és az ABB, a BTC Power, az Efacet, és a Signet segíteni fog nekünk ultragyors, kényelmes, megbízható, és jövő-biztos töltők szállításával” – mondta Mark McNabb, az Electrify America vezérigazgatója.

A Signet, az Efacec, a BTC Power, és az ABB töltője

Habár mind a négy vállalat különböző töltővel száll be a projektbe, dizájnra meglehetősen hasonlóak, és ugyanazokkal a jellemzőkkel bírnak. Minden töltő rendelkezésre bocsájt egy CHAdeMO csatlakozót 50 kW-os teljesítménnyel, amit egy adapterrel a Tesla tulajdonosok is tudnak használni, valamint 50-150/350 kW-os CCS1 csatlakozókat, hogy minden gyorstöltés-kompatibilis villanyautó számára előnyös legyen a Volkswagen amerikai töltőhálózata. Mind a négy töltő a legelső, tanúsítvánnyal rendelkező, folyadék által hűtött kábel technológiáját alkalmazza, amellyel úgy érhető el magasabb áramerősség, hogy a kábel átmérője nem növekedett. A felhasználói felület minden esetben egy 15 colos érintőképernyőn keresztül érhető el, a lehető legegyszerűbb Plug-Pay-Charge-Go (Csatlakozz-Fizess-Tölts-Menj) rendszerrel, melyek a legfigyelmetlenebbek számára is egyértelmű értesítéseket adnak a töltés állapotáról és a számlázásról. A töltők magassága is a lehető legkényelmesebb használat érdekében lett meghatározva, hogy a kijelző bárki számára jól látható legyen, a kábelek pedig pont kézre essenek.

„Az elektromos autó-eladásokat akadályozó két legnagyobb probléma manapság a kényelmesen elérhető töltőállomások hiánya és a nem elég gyors töltési sebesség. Azáltal, hogy olyan helyszínekre telepítjük ultragyors töltőinket, ahol az autósok élvezettel állnak meg, segítünk csökkenteni a töltés körüli aggodalmat és növelni az elektromos járművek társadalmi elfogadottságát. A legelső tanúsítvánnyal is rendelkező hűtöttkábeles 150/350 kW DC gyorstöltők által drámaian megnövelt töltési sebesség egy kiemelt jelentőségű lépés, ami kevesebb töltéssel elvesztegetett időt eredményez” – magyarázta az Electrify America veztője.

Így hálózza be töltőkkel az Egyesült Államokat az Electrify America az első fázis keretében

A villámtöltőkből álló hálózat kiépítését még a tavasszal megkezdi a vállalat azzal a célkitűzéssel, hogy 2019 végére 484 állomás legyen építés alatt vagy használatban az ország 39 államában a Cycle One, azaz az Egyesült Államok felvillanyozásának első fázisa keretében.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.