Versenygépként született újjá a Nissan LEAF

A 60 kWh-s LEAF bemutatóját elhalasztotta a Nissan a Ghosn-botrány miatt, ám ez nem jelenti azt, hogy nem láthatunk valami igazán menő elektromos masinát a japán cég mérnökeitől. A versenyzésért felelős Nismo divízió ugyanis a második generációs LEAF alapján is elkészített egy brutális versenyautót, csakúgy, mint ahogyan 2011-ben is tette a villanyautó legelső változatával. A sportos külső hatalmasat dobott az eredeti LEAF megjelenésén, és ugyanez elmondható a versenycsapat legújabb művére is, ami azért fontos, mert a LEAF NISMO RC feladata az elektromos meghajtás és természetesen a Nissan járműveinek reklámozása lesz a Formula E versenyeken és világszerte számos autós rendezvényen.

A Nismo gondoskodott róla, hogy a Tokióban bemutatott versenyautó ne hozzon szégyent a márkára a versenypályán, így két villanymotort is beépített, melyek együttesen 240 kW-os teljesítménnyel és 640 Nm-rel pörgetik a kerekeket. Ez azt jelenti, hogy az új LEAF Nismo RC több mint kétszeres erővel hasít az aszfalton, mint elődje. A dinamikusabb mozgás érdekében ahol csak lehetett, ultrakönnyű karbonszálas elemekből épül fel a karosszéria, így az autónak csupán az alacsonyra szerelt lítium-ionos akkupakkot kell cipelnie, ami legalább jól magával húzza a tömegközéppontot is. A végeredmény 1220 kiló, azaz 300 kilóval több, mint az előd tömege, ám még így is 50%-kal gyorsabban, mindössze 3,2 másodperc alatt éri el a százas tempót álló helyzetből.

A villany-sportautóból összesen hat darabot épít a Nissan, melyek aztán a világ minden táján hirdetik a villanyautókra jellemző elképesztő teljesítményt és vezetési élményt, kezdve a december 2-ai Nismo Festival versenyével, ahol a Fuji International Speedway pályán tapasztalhatják meg a legszerencsésebbek az igazi száguldást.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.