Idén kiderülhet az európai Tesla Gigafactory helyszíne

Az Electrek-en ma az európai Gigafactory lehetséges helyszínéről jelent meg egy cikk. Bár Hollandiában, Tilburgban jelenleg is van a Teslának egy európai gyára, itt csak a Model S és Model X típusok végső összeszerelését végzik néhány európai ország számára, azonban évek óta szó van egy európai Gigafactory építéséről, ahol akkumulátorgyártás és teljes gyártás is folyna, nem csak összeszerelés.

A jelenlegi tilburgi Tesla összeszerelő üzem. Igen, a tetején az ott mind napelem. Forrás: Dronestragam / Perception

Az európai gyár helyszínét a legtöbb ország szeretné magáénak tudni, tavaly azonban Musk úgy nyilatkozott, hogy a legvalószínűbb helyszín Németország, azon belül a Francia határ közelében, hogy a Benelux országok is minél közelebb lehessenek.

A legutóbbi részvényesi tájékoztatóban azt ígérték: „Felgyorsítjuk az európai Gigafactory előkészítését, és reméljük, hogy a következő negyedévekben véglegesíthetjük a helyszínválasztást is.” Az ezt követő telefonkonferencián Musk még konkrétabb információt is megadott, azt mondta, még idén kiderülhet a pontos hely. Ha a kínaihoz fogható építési sebességet nem is várják Európában, a helyszín kijelölését követő 12-18 hónapban szeretnék befejezni az építkezést, hogy 2021-ben már megkezdődhessen a termelés is.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.