Indul a Tesla kamion gyártása?

A Tesla Semi, a cég villanykamionja 2017 novemberében mutatkozott be a nagyközönségnek, és eredetileg 2019 végére ígérték a gyártás megkezdését. Ahogy az idő haladt és a Tesla küzdött a Model 3 gyártásával, majd a Model Y-ra kezdett fókuszálni, úgy csúszott a céldátum egy évet, de a koronavírus nyomán már mindenki inkább 2021-re várta az elektromos kamiont.

Úgy néz ki, talán nem kell addig várni.

A forrás: Elon Musk – elvileg

Természetesen nem hivatalos bejelentésről van szó, így ne vegyük készpénznek, de egy a Twitteren keringő képernyőfotó elvileg Elon Musk egy belső emailjét mutatja, ami azzal a felütéssel indul, hogy „Ideje teljes erőbedobással megkezdeni a munkát és elindítani a Tesla Semi tömeggyártását”. A hír ugyan nincs megerősítve, de ha a Reutersnek elég hiteles volt, hogy lehozza, gondoltuk megosztjuk mi is.

A levél a továbbiakban megjegyzi, hogy a kamion már eddig is előszériás, limitált gyártásban volt és az eltelt idő alatt számos részleten csiszoltak, javítottak. Időről-időre mi is megosztottunk videókat és híreket, amik arról tanúskodtak, hogy a jármű prototípusai rendszeres szolgálatot teljesítenek a Tesla kaliforniai autógyára és nevadai aksigyára között, de láttunk már egy kis videó részletet a cég alaszkai pályáján zajló téli tesztelésről is.

Az email megerősíti azt a korábbi információt, hogy a Giga Nevadai gyártja majd az aksikat és a hajtáslánc elemeit, ami nem meglepő, hiszen a Model 3 motorjai és aksijai lesznek felhasználva a projekthez, amik szintén ott készülnek. Ami már érdekesebb az az, hogy a levél szerint a kamion összeszerelése más államban történik majd (illetve egész pontosan „a többi munka más államokban történik majd”), de egyelőre csak Fremontban van a Teslának üzeme. Ha itt Texasra gondol Musk, akkor kérdés mikor indulhat el ténylegesen a gyártás, mert ott még egy kapavágás sem történt.

Jerome Guillen

A levél azzal zárul, hogy a program vezetője Jerome Guillen és Musk személyesen fognak a csapattal dolgozni a projekt elindításán. Guillen az egyik legrégebbi és legmagasabb beosztású Tesla alkalmazott, Musk egyik jobbkeze, ha élhetek ilyen képzavarral. Nem csak a Model S gyártásának beindítása fűződik a nevéhez, de ő eredetileg a Daimler egyik kamion programjának vezetője volt, onnan igazolt az akkor induló Teslához és állítólag nagyon érti, tudja, mit igényel ez az iparág, mit várnak el egy ilyen járműtől, mivel lehet megnyerni a vevőket.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.