200 előszériás iX3-at már legyártott a BMW

Véget ért a BMW iX3 homologizációs tesztprogramja, amely során négy hét leforgása alatt több mint 340 órán és 7700 kilométeren keresztül kellett bizonyítania a tisztán elektromos sportterepjárónak, hogy készen áll a piaci bevezetésre Kínában és Európában egyaránt – jelentette be egy közleményben a müncheni autógyártó. A BMW új, ötödik generációs eDrive elektromos hajtáslánc-technológiáját hordozó legelső villanyautó ezzel ütemterv szerint halad afelé, hogy a nyár végén megkezdődhessen a sorozatgyártása a senjangi létesítményben, az első példányok pedig még az év vége előtt megérkezhessenek a vásárlókhoz. Hogy ez az európai megrendelőkre is igaz, vagy csak a kínaiakra, azt nem pontosította a gyártó.

Az előszéria termelése már a tavalyi év közepén elindult Kínában, azóta kereken 200 darab iX3 gurult le a gyártósorról, ahol a teljesen villanyos változat mellett a belsőégésű motoros X3 gyártása is történik. Az elkészült villanyautók közúti tesztelése szintén elkezdődött.

A terepjáróból ez idáig csak koncepciót mutatott a BMW még 2018-ban, ám egy (valószínűleg szándékos) szivárogtatásnak köszönhetően április végén már láthattuk, hogy mivé alakult át a jármű az elmúlt két évben. Az iX3-mal kezdődően a gyártó villanyautó-programjai többé már nem fognak függeni a ritkaföldfémek elérhetőségétől, hiszen az új hajtáslánc villanymotorja nem tartalmaz ilyen anyagot. A koncepcióban a motor teljesítménye 210 kW (268 lóerő), maximális nyomatéka pedig 400 Nm, míg a 74 kWh kapacitású akkumulátor a WLTP-mérés szerint 440 km hatótávolságra elegendő, de a végleges specifikációkhoz meg kell várnunk a gyártási változat premierjét.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.