KITÖLTÖTTED MÁR?

Segíts, hogy még jobb tartalmat készíthessünk!

Elkészült a végleges Fiat e-Ducato

A Fiat e-Ducato egy jelentős mértékű csúszásnak esett áldozatul, a prototípus majdnem egy évvel ezelőtti bemutatójakor ugyanis a gyártó a rendelés kezdetét 2019 végére, a kiszállítást pedig 2020 első felére ígérte, ám a 39 éve gyártott kisteherautó továbbra sem kapható tisztán elektromos hajtáslánccal. A legutóbbi sajtóanyag szerint a jármű fejlesztése az elmúlt hónapok nehézségei ellenére is folytatódott, így az e-Ducato mostanra készen áll a kiválasztott partnerek általi tesztelésre, „az elkövetkezendő hónapokban” pedig már tényleg megtörténhet a jármű piaci bevezetése a legfontosabb európai piacokon.

A 90 kW-os villanymotorral hajtott elektromos változat ugyanazon méretekben és karosszéria-kialakításokban lesz választható, mint hagyományos meghajtású megfelelője, azaz a furgon formájában, vezetőfülkés alvázként, vagy 5-9 fős férőhellyel rendelkező utasszállító kisbuszként is megrendelhetik a vásárlók. A csomagszállításra alkalmas verziók raktere 10 és 17 köbméter között mozog, míg a hasznos teher 1950 kilogrammon tetőzik.

Az e-Ducatoba kétféle akkupakk kerülhet, 47 kWh kapacitással 220 kilométert, 79 kWh-val pedig 360 kilométert ígér a Fiat Professional, ám ezek az értékek a régi és erősen túlzó NEDC szerint értendők, azaz a villanyos haszongépjármű hatótávját tekintve inkább csak a városi és agglomerációs feladatokra megfelelő, már csak azért is, mert az aksik védelme érdekében a végsebességet is 100 km/h-ra korlátozta a Fiat. Tölteni lehet AC-n és DC-n is, előbbin alapjáraton 7, opcionálisan 11, vagy 22 kW-on, utóbbin pedig maximálisan 50 kW-os teljesítmény érhető el a villámtöltőn, ami a kisebbik aksis változatot egy óránál is rövidebb idő alatt 80%-ra tölti.

Azt továbbra sem árulta el a Fiat, hogy mennyit kell majd fizetni a villanyos Ducatoért.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.