Nagy bemutatóra készül a Nikola

Június 29-én bejelenti a Nikola World 2020 időpontját az üzemanyagcellás és akkumulátoros elektromos kamionjairól ismert Nikola Motors, derült ki Trevor Milton vezérigazgató Twitter-bejegyzéséből. Az esemény megrendezésére az eredeti tervek szerint valamikor szeptemberben kerülhet sor, de nem kizárt, hogy a koronavírus-járvány miatt ez is egy későbbi dátumra tolódik. A rendezvény mindenesetre egy nagyon fontos mérföldkőnek ígérkezik a frissen tőzsdére lépő start-up életében, hiszen itt mutatkozik be a tavaly novemberben beharangozott csúcsakkumulátor, ami a Nikola elmondása szerint mind energiasűrűségben, mind tömegben, valamint élettartamban is veri a jelenleg kereskedelmi forgalomban lévő legjobb fejlesztéseket.

A csodaaksival kapcsolatban természetesen vannak kétségeink, amit többek között az is indokol, hogy egy ilyen technológia birtokában a Nikola könnyedén lehetne úttörő a tisztán elektromos haszongépjárművek piacán, mégis inkább a bonyolultabb és pazarlóbb hidrogén-üzemanyagcellás meghajtást erőlteti.

E hónap végén nyílik meg az előrendelés a Nikola Badger elnevezésű pick-upjára, melyet szintén a Nikola World 2020 eseményen láthatnak először élőben a résztvevők. Ennek a járműnek a története is igazán „nikolásra” sikerült, tudniillik a Cybertruckot látva Milton felajánlotta a Badger formatervét a Teslának még tavaly novemberben, állítva, hogy ők sosem építenének pick-upot, majd három hónappal később már egy fejlesztés alatt álló termékként beszélt a járműről a Nikola vezére.

Bár egyelőre még csak látványtervek vannak a hidrogénes-elektromos autóról, a rendezvényen állítólag már egy működő prototípus fog a közönség elé állni. A pletykák szerint előfordulhat, hogy a Badger gyártásában az FCA lesz a Nikola partnere, ami ad némi reményt, hogy a start-up legalább ezen terméke meglátja a napvilágot, de ezt egyelőre túl korai megjósolni.

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.