A Hungaroringen járt a Porsche villámtöltő-konténere

A Taycan megjelenése óta szép számban vesznek részt a villanyautósok a Porsche vásárlói számára rendezett programokon, ami egy újfajta kihívást jelent az autógyártónak, nem minden versenypálya rendelkezik ugyanis azzal a töltőinfrastruktúrával, ami lehetővé teszi a tisztán elektromos sportautók tömeges töltését. A Porsche ezért egy hordozható villámtöltő-konténer ötletével állt elő, ami bárhol gyorsan letelepíthető, függetlenül a helyszín energiaellátási adottságaitól.

Az autógyártó a német ADS-TEC vállalattal közösen fejlesztette a kamion vontatmányaként szállítható berendezést, amelyből jelenleg hét darab létezik. A rendszer teljesítménye 3,2 MW, így a rácsatlakoztatható tíz Taycan mindegyike maximális teljesítményen tud töltődni egyszerre. A konténerbe 2,1 MWh-nyi akkumulátort szerelt a vállalat, azaz a villamosenergia-hálózatra sincs szükség ahhoz, hogy harminc elektromos Porsche akkumulátora legalább 80%-ra feltöltődjön. Miután lemerült, a töltőkonténer alig 4 óra alatt teljesen feltölthető.

A berendezést már használja egy ideje a Porsche szerte Európában, egy háromhetes 2019-es portugál eseményen például kizárólag a helyi napelemek által termelt elektromossággal töltődött. Eddig összesen körülbelül 5000 alkalommal töltött róla villanyautó, gyakran extrém időjárási körülmények között, így a teljesítményük már bizonyított – írja az autógyártó. Legutóbb egyébként Magyarországon kerültek bevetésre a konténerek, mégpedig a Hungaroringen tartott Porsche Track Experience programon néhány nappal ezelőtt.

A Porsche megoldásához hasonlót többször is láttunk már, például az Auditól.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.