VW ID.4 vs. Tesla Model Y – A Volkswagen szerint

Herbert Diess azon kevés autóipari vezető közé tartozik, aki nem rejti véka alá, hogy komoly versenytársként tekint a Teslára. Linkedin profilján egy tesztet követően elismerő szavakkal beszélt a Tesla Model Y-ról, sőt a Volkswagen számára referenciaként állította be. Úgy tűnik ez a vélemény valóban őszinte lehetett, nem csak a külvilágnak szólt, ugyanis a reddit-re felkerült egy – állítólag – belső felhasználásra készült Volkswagen anyag, amely a hamarosan bemutatkozó ID.4-et hasonlítja össze a Teslával.

A dokumentum tartalmazza a legfontosabb méreteket, megtudhatjuk például, hogy bár az ID.4 karosszériája 17 cm-rel rövidebb, az utastér mégis 6 cm-rel tágasabb, ami a 124 mm-rel rövidebb tengelytáv mellett különösen jó belső helykihasználásról tanúskodik. A rövidebb tengelytáv jótékony hatással van az autó városi mozgékonyságára, a VW fordulóköre ugyanis közel két méterrel kisebb.

Az autók akkumulátor kapacitása szinte hajszálra megegyezik, és a dokumentum a WLTP hatótávot is egyformának tekinti, bár a Tesla esetében 17 km-rel kisebb érték szerepel a táblázatban, ez viszont még nem lehet végleges érték, hiszen a Model Y még nem rendelkezik hivatalos európai mérési ciklus szerinti hatótávval.

A Volkswagen előnyei között szerepel a minőségi belső kialakítás és a kiépült márkakereskedői hálózat, a Tesla viszont erősebb szoftverben. Maximális töltési teljesítményben a Tesla jelentős előnnyel rendelkezik, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a gyakorlatban a töltési karakterisztika fontosabb, mint a csúcsteljesítmény. Mivel a maximumot a Teslák jellemzően csak egy szűk, ráadásul alacsony töltöttségi tartományban képesek elérni, így bár az ID.4 maximális értéke csak fele a Model Y-hoz viszonyítva, a töltési idő egészen biztosan nem lesz kétszerese. Egy nemrég kiadott videó szerint az ID.4 még 95%-os töltöttségnél is vállalható teljesítménnyel tölthető.

Gyorsulásban szintén lényegesen jobban teljesít a Tesla, erről azonban el kell ismerni, hogy bár alkalmanként jól esik odataposni egy-egy villanyautónak, a valós életben a többség ezt nem igazán szokta kihasználni. A dokumentum legkomolyabb előnyként a 10 000 euróval kedvezőbb árat sorolja fel az ID.4 mellett, erről azonban nem árt megjegyezni, hogy a táblázatban a Model Y amerikai ára szerepel, viszont az európai piacra a berlini gyárban készülnek majd az autók, így a VW árelőnye ennél kisebb lehet, hiszen az árat nem terheli majd szállítási költség és vám. Ezen kívül a Berlinben alkalmazott gyártási technológia is fejlettebb lesz, így várhatóan a gyártási költségek csökkenése tovább olvaszthatja az ID.4 előnyét.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.