Kamatmentes hitelt adnak használt villanyautókra Skóciában

A skót kormány 2018. óta kamatmentes hitellel támogatja az alacsony szén-dioxid-kibocsátású járművek vásárlását. Tisztán elektromos vagy konnektoros hibrid személyautók választása esetén a vevők maximum hat éves futamidőre 35 000 fontos, vagyis kb. 14 millió forintos  kamatmentes hitelt igényelhetnek. Elektromos robogó és motorkerékpár vásárlására esetén a keret felső határa 10 000 font, azaz kb. 4 millió forint.

A hitelprogram iránt jelentős az érdeklődés Skóciában, eddig több mint 85 millió fontnyi hitel kihelyezésével támogatták az alacsony káros anyag kibocsátású járművek terjedését. Azonban azt tapasztalták, hogy az ingyen hitellel sok esetben inkább a kereskedőket támogatják, mint a tervezett célt, azaz tisztább járművekkel javítani a lakosság életminőségét és csökkenteni a környezetterhelést.

Michael Matheson, a közlekedési kabinet titkára, Skót Nemzeti Párt (fotó: transport.gov.scot)

Ezért, valamint abból a célból, hogy azok is korszerű, tisztább közlekedési eszközhöz juthassanak, akik számára egy új villanyautó túlságosan drága, az ingyen hitelt kiterjesztik a használt elektromos járművek finanszírozására is. A magánszemélyek és vállalkozások számára egyaránt elérhető konstrukcióban legfeljebb 20 000 font (8 millió forint) kamatmentes hitel igényelhető 5 éves futamidőre.

„Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású közlekedési eszközök hitelének kiterjesztésével szélesebb kör számára lesz könnyebben elérhető egy modern, rendkívül alacsony károsanyag-kibocsátású jármű megvásárlása” – nyilatkozta Michael Matheson, a közlekedési kabinet titkára, hozzátéve: „Az elektromos járművek irányába történő globális elmozdulás magával hozza az árak csökkenését, évről évre, de az új járművek ára sokak számára továbbra is magas. A használt járművek kamatmentes finanszírozási lehetőségének biztosításával szeretnénk megkönnyíteni számukra is a váltást.”

A program tehát hasonló a Magyarországon napelemes rendszer telepítésére fordítható kedvezményes hitellehetőséghez, amely hazánkban is nagyon népszerű. Írjátok meg hozzászólásban, hogy nektek mi a véleményetek! Jó megoldás vételár támogatás helyett (esetleg mellett) kamattámogatott hitellel segíteni az elektromos autók vásárlást?

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.