Főoldal » elektromosautó-töltés » Ez lehet a legerősebb hordozható villámtöltő-állomás

Ez lehet a legerősebb hordozható villámtöltő-állomás

Számos vállalat mutatta már be saját elképzeléseit a hálózattól független, energiatároló berendezéssel biztosított elektromosautó-töltőről, köztük a Volkswagen is, melynek hordozható villámtöltői már működnek Wolfsburg utcáin. Az ilyen berendezések egyik legnagyobb előnye, hogy pillanatok alatt letelepíthető és bekapcsolható olyan helyszíneken is, ahol problémás lehet az áramellátás megoldása, vagy csak egyszerűen nem érné meg egy egyszeri nagyobb látogatottságú rendezvény miatt állandó töltőállomást kiépíteni. Ilyenkor az akkumulátoros töltőoszlopokat egy (jobb esetben elektromos meghajtású) kamionnal gyorsan a helyszínre lehet szállítani a feltöltött gépeket, és elvinni a lemerülteket – hasonlóan gondolkodott a részben Bosch-tulajdonban álló német ADS-TEC is, mikor megalkotta a töltőállomását, azt leszámítva, hogy ebben az esetben a töltőállomás maga a kamion utánfutója.

Az akkumulátoros vontatmány körülbelül 1,9 megawattórás kapacitással rendelkezik, melyből egyszerre 10 villanyautó tud töltődni, maximálisan 320 kW-tal. Az összesen 3,2 MW teljesítményű berendezés az ADS TEC elmondása szerint a legerősebb hordozható elektromos villámtöltő-állomás. A rendszer gondolata először 2018-ban született meg a tervezők fejében, és egy évvel később, 2019 végén már működésbe is léphetett egy barcelonai versenypályán. Azóta különböző európai rendezvényeken tűnik fel a pótkocsi, mely megfelel a német hatóságok által engedélyezett 40 tonnás maximum össztömegnek.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.