Van ahol már megjött az ingyen wifi a Teslákba

Elon Musk már egy ideje ígéri, most pedig legalább egy amerikai Superchargernél már működik is az ingyen wifi.

De miért lényeges ez?

Ingyen net

Az internetre kapcsolt autó remek dolog, sok hasznos szolgáltatást tesz lehetővé, például távolról bekapcsolhatjuk a klímát, vagy ellenőrizhetjük a töltést, a hatótávot. Azonban a Teslák esetében a központi kijelző tud ennél többet is, hiszen, például töltés közben, videójátékok játszása mellett Youtubeot, vagy Netflixet is nézhetünk rajta. És itt kezdődnek a potenciális problémák.

Ha valaki nem fizette elő a prémium adatcsomagot, akkor a próbaidő lejárta után nem elérhetők neki ezek a szolgáltatások, hiszen egy videó megtekintése elég nagy adatforgalmat generál. Nálunk nagyobb országokban, ahol izgalmasabbak a domborzati viszonyok, vagy egyszerűen csak sok a gyérebben lakott terület, az is probléma lehet, hogy nem ér el mindenhová a 4G vagy 5G, enélkül pedig nem igazán fog menni a filmnézés. Elon Musk, a Tesla vezetője, már korábban is beszélt róla, hogy terveik szerint a Superchargerek ingyen wifivel lesznek ellátva, de ezt eddig nem valósították meg.

Most a Redditen osztották meg amerikai Teslások, hogy pár kaliforniai Superchargernél érzékelt az autójuk wifi hálózatot, és volt egy kifejezetten az autóknak szánt kapcsolat is, amire magától rá is csatlakozott a kocsi. Hogy a Tesla milyen gyorsan építi ki ezt a szolgáltatást, és Európába mikor ér el, azt nem tudjuk, de nem lepődnénk meg, ha a SpaceX Starlink műholdhálózatát is igénybe vennék ehhez, legalábbis ott, ahol nincs lehetőség, vagy nagyon költséges a vezetékes internet kiépítése. Az ingyen wifi egyébként azoknak is segíthet, akik egyébként nem tudják vezeték nélküli hálózathoz kapcsolni az autót, mivel mobilneten csak a kritikus szoftverfrissítések jönnek le.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.