Főoldal » elektromosautó-töltés » Ezeket az elektromos taxikat már nem kell hálózatra dugni

Ezeket az elektromos taxikat már nem kell hálózatra dugni

Az elektromos autók vezeték nélküli töltésében rejlő potenciált igyekszik felmérni a Volvo és partnerei valós városi körülmények között azon kísérleti projekt során, amelyben XC40 Recharge típusú taxikat szerelnek fel a megfelelő töltési technológiával. A három éven keresztül futó program alatt a skandináv régió egyik legnagyobb taxitársasága, a Cabonline fogja üzemeltetni a villanyautók egy kis flottáját a svédországi Göteborgban.

A pilot projekt illeszkedik a város Green City Zone stratégiai kezdeményezésébe, amelyben meghatározott területeket kifejezetten a fenntarthatósággal kapcsolatos technológiák fejlesztésére és tesztelésére jelölnek ki.

A töltőberendezéseket az indukciós töltési megoldás egyik legnagyobb szakértője, a Momentum Dynamics biztosítja. A speciális fogadóegységen keresztül a tisztán elektromos Volvo XC40-ek 40 kW teljesítmény felvételére képesek, azaz majdnem négyszer akkorára, mint amit a fedélzeti töltőjük engedne AC töltés során. A sofőröknek nincs más teendőjük, mint a járművek 360 fokos kamerarendszerének segítségével pontosan az aszfaltba telepített töltőpad fölé állni, és máris automatikusan indul a töltés.

A tervek szerint az autók napi több mint 12 órán keresztül lesznek szolgálatban, és évi mintegy 100.000 kilométert fognak megtenni.

A Cabonline-nak nem ez az első ilyen projektje, 2020-ban vezeték nélkül tölthető Jaguar I-Pace taxikat állított szolgálatba Oslóban, a töltőberendezést akkor is a Momentum Dynamics szállította.

A kábel nélküli elektromosautó-töltés már nem csak álom, kínai és dél-koreai autógyártó is kínál már olyan járművet, amit lehet ilyen módon táplálni. Sőt, a WiTricity nemrég jelentette be, hogy hamarosan már az utakon lévő elektromos autók átalakítására is képes lesz, így gyakorlatilag bárki kérhet vezeték nélküli töltést, akinek az autóját alkalmassá tudják tenni a mérnökök erre a beavatkozásra.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.