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
auto
2024. 04. 25. csütörtök

Kis akkus Model 3: mielőbb töltsd tele!

elektromos autó

A német TFF fórumon akad pár felhasználó, aki igen kellemetlen helyzetbe került vadonatúj Model 3-asával.

Szerencsére a megoldás eléggé egyszerű.

Töltsd tele

A most már csak simán, a standard range+ megjelölés nélkül kínált alapváltozat tavaly év végén kapta meg a CATL új, nagyobb energiasűrűségű, 60 kWh-s akkupakkját, amely 10%-os extra kapacitást hozott a korábbi verzióhoz képest. Az újdonsült tulajdonosok közül páran azonban hamar a villanyautósok rémálmával szembesültek, amikor vezetés közben egyszer csak elfogyott a delej, és megállt az autó.

Az egyik beszámoló szerint a kocsi még 6% maradék töltöttséget írt ki, amikor egyszer csak megállt, később pedig az új, 12 voltos li-ion kis aksi is lemerült. Utóbbi összefügg előbbivel, hiszen a kisfeszültségű akkut a nagyfeszültségű tölti, és ha a fő aksi lemerült, de megy a fedélzeti elektronika, esetleg a lámpák, vagy az infotainment is amíg az autómentőre várunk, akkor akár 15-20 perc alatt lemerülhet az a fokozott igénybevételtől. Ez inkább egy átmeneti tárolónak van szánva, nem erre tervezték.

Így néz ki a Teslád LFP aksija

A fórumon több hasonló esetről írnak, de nem tűnik úgy, hogy mindenkit érint a probléma. A jelenség forrása úgy tűnik igen prózai, a gyárban nem kalibrálták be megfelelően az akkut, így annak vezérlése (BMS) nem tudja pontosan megmondani hány százalékon van az autó. A Model 3 alapverziójában használt lítium-vasfoszfát (LFP) technológia egyik hátulütője egyébként, hogy eleve nem egyszerű pontosan mérni az aksi töltöttségét, mivel a cellák feszültségesése egy nagyon lapos görbét követ. Az eset erősen emlékeztet arra, amikor 2020 elején az LFP akkuk első, 55 kWh-s verzióját kezdték szállítani Európába, és többen hasonlóan jártak a kocsikkal, amíg a Tesla bele nem rázódott a számukra újfajta cellák pontos mérésébe. Azt a problémát akkor elég hamar megoldották egy szoftverfrissítéssel.

Úgy tűnik, hogy most a megoldás még ennél is egyszerűbb, és nem igényel különösebb szakértelmet: legalább egyszer 100%-ra kell tölteni az autót. Időközben már a Tesla is hasonló üzentet küldött az érintett német ügyfeleknek, megnyugtatva őket, hogy az LFP akkut nyugodtan rendszeresen tele lehet tölteni, sőt, kifejezetten azt kérik, hogy az új kocsit mielőbb, legalább egyszer töltsék fel teljesen egy éjszaka alatt. Utóbbi részletben nem a napszak a lényeges, inkább az, hogy lassú AC töltéssel célszerű ezt megtenni, majd nyugodtan 100%-on is rajta lehet még hagyni a kocsit a töltőn. Tapasztalatból tudom, hogy ilyenkor még játszik kicsit a BMS a cellákkal, kiegyenlíti a feszültségkülönbségeket, a kocsi már 100%-ot mutat de a töltés egy darabig még nem áll le.

A Tesla is azt kéri, töltsük tele. Forrás: TFF

Jó tanács egyébként, hogy hetente egyszer töltsük tele az LFP aksis autókat, mert ez segít a BMS-nek hogy pontosabban lássa az autó töltöttségét, illetve kiegyenlíthesse a cellák feszültségkülönbségét. Tehát amitől a szokványosabb NMC, vagy NCA kémiájú aksikkal szerelt autók tulajdonosait inkább óva intjük, az az LFP-s kocsiknak amolyan karbantartás. A lítium-vasfoszfát aksik élettartama körülbelül 3-4 ezer ciklus, azaz háromszorosa, négyszerese a hagyományos kémiáknak, így ezzel nem tesszük idő előtt tönkre az akkut.

A hír idő közben Elon Muskhoz is eljutott Twitter fogadóóráján, úgyhogy lehet pár embernek megköszönik a munkát Sanghajban.

A címlapkép forrása: Munro Live, Youtube

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.