Megvan a Giga Berlin engedélye

Nagyjából két évvel a földmunkák megkezdése után végre megkapta a Tesla első európai gyára a végleges építési engedélyt.

A sorozatgyártás három hét múlva indulhat.

Holnap lesz hivatalos

A Handelsblatt német gazdasági lap informátorai voltak a leggyorsabbak, ugyanis az újság már egy nappal a hivatalos bejelentés előtt megtudta, hogy lezárult az eljárás, és megszületett a végleges építési engedély. A tartomány miniszterelnöke, Dietmar Woidke pénteken fog sajtótájékoztatót tartani a témában, ahol állítólag több részletet is megoszt majd.

A végleges építési engedély még nem jelenti azt, hogy a vállalat azonnal meg is kezdheti a sorozatgyártást, de erre már nem kell sokat várni. Internetes források szerint a következő három hétben az illetékes hatóságok szakemberei fogják bejárni a gyárat, ellenőrzik, hogy minden a tervek szerint valósult-e meg, biztonságosak-e a gyártósorok. Ez teljesen normális ilyenkor, és nem jelent további csúszást – legalábbis a jelenlegi információk szerint. Normál esetben több éves engedélyezési eljárás előz meg egy ilyen projektet, és az első épületek felhúzása csak ennek végén kezdődhet meg. A Tesla azonban vállalta, hogy saját felelősségére előzetes rész-engedélyekkel felépíti a gyárat, ami azt is jelentette, hogy ha idő közben végleg megakad a folyamat, saját költségen kellett volna visszabontaniuk mindent. Ez szerencsére nem történt meg, de az a fura helyzet állt elő, hogy mire megszületett a hivatalos építési engedély, addigra már gyakorlatilag kész is lett a gyárépület.

A vállalat állítólag eddig 1365 darab Model Y-t gyártott le a tesztprogram keretében a Berlin melletti üzemben, és elégedettek a kész példányok minőségével. Az autók nagyjából harmada kerül újrahasznosításra, a maradékot pedig megtartják belső használatra, céges flottának. Az első vásárlók a hónap végén kapják majd meg autóikat, a jelenlegi ismereteink szerint március 22-én, vagy 23-án egy hivatalos megnyitó keretében az első 30 példányt már át is adják. Arról nincs hír, hogy ezek az újdonsült tulajdonosok mind Tesla alkalmazottak lesznek-e, de a korábbi gyáravatások és új típusok első példányainál ez volt a szokás.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.