auto
2024. 02. 24. szombat

Újabb kínai autóipari cég érkezik Debrecenbe

egyéb

A kínai érdekeltségű Halms Hungary Kft. több mint 40 millió euró befektetéssel elektromos autókhoz alkatrészeket gyártó üzemet létesít Debrecenben. A 300 új munkahelyet teremtő beruházáshoz a magyar kormány mintegy 1,5 milliárd forint támogatást ad – jelentette be Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára kedden Budapesten.

Fotó: Huashuo

A vállalat a világ egyik vezető elektromos autóalkatrész-gyára, amely első Kínán kívüli üzeme helyszíneként választotta Magyarországot, hosszas mérlegelést követően. Matthew Shen, a Halms Hungary Kft. ügyvezető igazgatója ismertette, hogy a tulajdonos Huashuo cég innovatív, integrált megoldásokat nyújt a világ autógyárainak, az elektromos járműgyáraknak, leginkább alumínium részalkatrészeket állítanak elő. Bíznak az elektromos járműgyártás jövőjében, és az európai ügyfelekkel való szorosabb kapcsolattartás érdekében döntöttek a debreceni befektetés mellett, ahol digitalizált, automatizált gyártósorokat működtetnek majd – emelte ki az ügyvezető igazgató.

Alumínium inverter ház (fotó: Huashuo)

Barcsa Lajos debreceni alpolgármester a sajtótájékoztatón óriási eredménynek nevezte, hogy globális gazdasági válság idején újabb kínai befektetés valósul meg a debreceni déli ipari parkban, ahol a Huashuo beruházása a harmadik kínai beruházás lesz. Az alpolgármester hangsúlyozta, Debrecen a jövő európai városaként az elektromobilitás központjává válik. A befektetésbarát környezethez hozzájárul a város több oktatási intézménye, a repülőtér, a jól kiépült ipari infrastruktúra, illetve a szakértelem rendelkezésre állása.

A debreceni Déli Ipari Parkban már jelen lévő cégek:

  • Krones AG. – csomagolástechnológiai gépgyártás, logisztikai rendszerek, 40 ezer m2-en, 2019 szeptembere óta
  • Deufol – csomagolóanyag gyár és csomagolás szolgáltatás, 60 ezer m2-en, 2020 szeptembere óta
  • Vitesco Technologies – modern hajtáslánc technológiák és elektromobilitás megoldások, 7000 m2-en, 2021 júniusa óta
  • BHS Trans – logisztikai központ, 10 ezer m2-en, 2021 júliusa óta
  • ITK Holding – buszgyártás
  • Semcorp – lítiumion akkumulátor szeparátor fóliagyártás, 97 ezer m2-en, 2023 elejétől
  • EcoPro BM – lítiumion akkumulátor katód alapanyag gyártás, 108 ezer tonna/év (1,35 millió autóhoz)
  • Halms Hungary (Huashuo) – alumínium öntvények

Az utóbbi időszakban minden hétre jut akár több friss hír is Debrecen és az elektromosautó-gyártás vonatkozásában, tegnap Magyarország történetének legnagyobb értékű beruházásával kapcsolatban írták alá a CATL megállapodást szintén Debrecenben.

Épülhet a CATL gigantikus debreceni akkugyára

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.