Főoldal » elektromos autó » elektromosautó-akkumulátor » Épülhet a CATL gigantikus debreceni akkugyára

Épülhet a CATL gigantikus debreceni akkugyára

Ma délelőtt dr. Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere, Junnwei Chen, nemzetközi üzletfejlesztésért felelős vezérigazgató és Kocsik-Marossy Virág, a Debreceni vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója aláírta a CATL akkumulátorgyár beruházásról szóló megállapodást Debrecenben. Az eseményt Szijjártó Péter Facebook oldalán élőben követhettük.

Forrás: Facebook / Szijjártó Péter

Az alpolgármester történelmi jelentőségűnek nevezte a megállapodást. A CATL Debrecen déli gazdasági övezetében fog 221 hektáros területet vásárolni, melyen 7 milliárd eurós (közel 3000 milliárd forintos) beruházással 9000 munkahelyet fog teremteni. A beruházás volumene nem csak Debrecenben, de egész Magyarországon rekordot dönt, sem ekkora tőkét nem hoztak még hazánkba egyetlen beruházással, és ennyi munkahelyet sem teremtettek egyszerre.

Robin Zeng, a CATL vezérigazgatója az interneten keresztül követte az aláírási ceremóniát és mondta el beszédét, amelyben hangsúlyozta a CATL új energia alkalmazások iránti elkötelezettségét és megköszönte a projktben résztvevők munkáját.

Szijjártó Péter elmondta, hogy gyors építkezésre van szükség, hiszen a CATL 2025 elejétől már termelni szeretne, ugyanis a Mercedes-es és BMW-s kollégák ott állnak a CATL sarkában, hogy mikor vásárolhatják meg az első elektromos akkumulátorokat.

Címlapkép: Facebook / Szijjártó Péter

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.