Újabb könnyítést kaptak a zöld rendszámos autók Budapesten

Míg az ország több nagyvárosában elkezdték megvonni a zöld rendszámmal megkülönböztetett környezetkímélő autók kedvezményeit, addig Budapesten a mától hatályos parkolási szabályok továbbra is támogatják a helyben nem vagy kevésbé szennyező zöld rendszámos autók használatát. Ráadásul az általános időlimit sem vonatkozik rájuk.

A budapesti parkolás szabályait a Budapest Főváros Önkormányzata Közgyűlésének 30/2010-es (VI.4.) rendelete szabályozza. Ennek a 7. § 5. pontja a frissített, 2022. szeptember 5-től hatályos szövegezése változatlanul tartalmazza, hogy

A várakozási övezetek területén, közúti várakozóhelyen a környezetkímélő (ezért a vonatkozó jogszabályokban meghatározott különleges – zöld alapszínű – rendszámmal rendelkező) gépkocsik után nem kell várakozási díjat fizetni.

A cél tehát továbbra is az, hogy az autóval a városba érkezőket a környezetkímélő járművek használatára ösztönözzék. Így Budapest közterületein a parkolás a zöld rendszámos autókkal továbbra is ingyenes. Fontos azonban tudni, hogy vannak olyan utcának tűnő magántulajdonú útszakaszok, ahol a parkolási szabályokat, ennek megfelelően a díjakat is a tulajdonos/üzemeltető a közterületi parkolástól függetlenül határozhatja meg. Ezeket a szakaszokat táblák jelzik.

A rendelet (illetve a jogalkotó) valamiért feltételezi, hogy minden környezetkímélő jármű fel van szerelve zöld alapszínű rendszámmal, teljesen megfeledkezve a más, többek között EU-s országokból érkező elektromos járművekről. Emiatt sajnos a szlovák vagy lengyel zöld alapszínű, illetve az osztrák és román zöld betűs rendszámmal felszerelt járművekre a fenti kitétel által megállapított kedvezmény nem vonatkozik.

Az új rendelet egyszerűsítette és átláthatóbbá tette a parkolási övezeteket. A korábbi 27 terület helyett 4 zónára osztotta a várost, amelyekben egységesítette a díjfizetési időszakokat és a parkolás után fizetendő díjakat, illetve a parkolás időtartamára vonatkozó korlátozásokat:

Várakozási övezet Díjfizetési időszak Fizetendő díj Időkorlát
A 8 és 22 óra között 600 Ft/óra max. 3 óra
B 8 és 20 óra között 450 Ft/óra max. 3 óra
C 8 és 18 óra között 300 Ft/óra max. 3 óra
D 8 és 18 óra között 200 Ft/óra nincs korlát

A villanyautó tulajdonosok számára a legfontosabb információ, hogy az időbeni korlátozás a zöld rendszámos járművekre nem vonatkozik, mivel a rendelet 8. § 3. pontja a korlátozást csak a várakozási díjfizetés esetére határozza meg.

Várakozási díjfizetés esetén legfeljebb a (2a) bekezdésben meghatározott időtartam-korlátozásnak megfelelő ideig lehet várakozni. Az övezetre meghatározott időtartam lejárta után a gépjárművel a várakozóhelyet el kell hagyni. A várakozási időtartam ismételt díjfizetéssel nem hosszabbítható meg.

Az időbeni korlát egyébként nem új Budapesten, hiszen a rendelet korábban hatályos változatának első melléklete tartalmazott a belváros számos területére 3 és 4 órás korlátokat.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Antalóczy Tibor

A Villanyatosok.hu főszerkesztője, illetve a Villanyautósok Közösségének egyik alapító tagja, e-mobilitás szakértő. 2014 óta aktív elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.