Főoldal » elektromos autó » Kínában már utólag is lehet frissíteni a Mach-e hardverét

Kínában már utólag is lehet frissíteni a Mach-e hardverét

Több kínai autógyár elkezdte felajánlani a vásárlóinak, hogy frissebbre cserélik az autójukban található infotainment rendszer lelkét, a számítógép vezérlőegységét.

A Ford érdekes megoldást választott ehhez.

Plug & Play?

Miközben a legtöbb forgalomban lévő autó egyik gyenge pontja az egyre fontosabb szerepet betöltő központi kijelzőt meghajtó hardver gyenge teljesítménye, egyes újabb generációs típusokba most már a mobileszközök világából ismert Qualcomm vezérlőegységét szerelik. Az SoC, azaz System-on-Chip több mint egyszerű processzor, ugyanis legtöbbször tartalmazza a grafikus magot, illetve a hálózati kapcsolathoz szükséges LTE, WiFi és Bluetooth hardverelemeket is.

Kínában most még egy szinttel feljebb léptek, ugyanis vannak olyan helyi márkák, amelyek akár ingyen is a legújabb generációs Qualcomm Snapdragon 8155-ös vezérlőegységre kezdték cserélni a korábban eladott autók hardverét. Ez a szilícium lapka egyébként már nem egy a mobiltelefonokból kölcsönzött darab, hanem kifejezetten az autóipar számára lett kifejlesztve.

A Ford most első nyugati gyártóként csatlakozott ehhez a trendhez, amikor ingyenes cserét hirdetett meg a Mustang Mach-e kínai vásárlói számára. A cég szerint a Snapdragon 820A-t váltó 8155-ös sokkal jobb felhasználói élményt tesz lehetővé és a vezeték nélküli frissítések is gyorsabbak lesznek általa.

Az amerikai gyártó nagyvonalú ajánlatának azonban van egy apró betűs része is. Eszerint aki élni kíván a lehetőséggel, annak be kell szerveznie legalább öt ismerősét a Ford Mach-e programjába és egynek tesztvezetésen is részt kell vennie.

A vásárlók egy része ezt eléggé rossz néven vette és piramisjátékhoz hasonlította, különösen azért, mivel ez nem csak a régi, hanem az új autókra is vonatkozik, amelyeket változatlanul a régi hardverrel szállítanak ki – számolt be róla a CnEVPost kínai villanyautós oldal.

A csere egyébként a NIO-nál 550 és 740 ezer forint közötti összegbe kerül, annak függvényében, hogy a 4G-s, vagy 5G-s változatot kérjük, míg a Dongfeng Voyah márkája 760 ezer forintnak megfelelő jüant kér érte. A Geely új prémium ZEEKR márkája viszont teljesen ingyen cseréli a hardvert.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.