PGEgaHJlZj0iaHR0cHM6Ly9oeXVuZGFpLmh1L21vZGVsbGVrL3VqLWtvbmEtZWxlY3RyaWMvIiBvbmNsaWNrPSJqYXZhc2NyaXB0OndpbmRvdy5vcGVuKCdodHRwczovL2h5dW5kYWkuaHUvbW9kZWxsZWsvdWota29uYS1lbGVjdHJpYy8nLCAnX2JsYW5rJywgJ25vb3BlbmVyJyk7IHJldHVybiBmYWxzZTsiPjxwaWN0dXJlPjxzb3VyY2Ugc3Jjc2V0PSJodHRwczovL3ZpbGxhbnlhdXRvc29rLmh1L3dwLWNvbnRlbnQvdXBsb2Fkcy8yMDI0LzA0L2h5dS1lZ3llYi1vbmxpbmUtZXZ6b2xkYXV0b2phYmFubmVyLTYwMHg1MDBweC5qcGciIG1lZGlhPSIobWF4LXdpZHRoOiA3MDBweCkiPjxzb3VyY2Ugc3Jjc2V0PSJodHRwczovL3ZpbGxhbnlhdXRvc29rLmh1L3dwLWNvbnRlbnQvdXBsb2Fkcy8yMDI0LzA0L2h5dS1lZ3llYi1vbmxpbmUtZXZ6b2xkYXV0b2phYmFubmVyLTE5NDB4NTAwcHguanBnIiBtZWRpYT0iKG1pbi13aWR0aDogNzAwcHgpIj48aW1nIHNyYz0iaHR0cHM6Ly92aWxsYW55YXV0b3Nvay5odS93cC1jb250ZW50L3VwbG9hZHMvMjAyNC8wNC9oeXUtZWd5ZWItb25saW5lLWV2em9sZGF1dG9qYWJhbm5lci0xOTQweDUwMHB4LmpwZyIgYWx0PSIiPjwvcGljdHVyZT48L2E+
auto
2024. 04. 17. szerda

Álca nélkül: videón a Model 3 új sportváltozata

elektromos autó

Az érkezését hivatalosan talán soha nem jelentették be, de nyílt titok volt, hogy valamikor az idei első negyedév végén érkezik a Tesla Model 3 Performance utóda.

Most a reklámfilm forgatásán bukott le az újdonság, amelynek fara még az új nevét is elárulhatta.

Ludicrous speed

Sok hivatalos információ ennek megfelelően nincs, de Elon Musk korábbi, évekkel ezelőtti nyilatkozatai alapján valószínűtlen, hogy a típus megkapja a legújabb generációs Model S/X, illetve a Cybertruck hárommotoros konfigurációját – ehhez jelentősebb módosítások lennének szükségesek a kocsin, hiszen hátul két motornak kellene elférnie.

A legvalószínűbb, hogy marad a kétmotoros kialakítás, de megnövelik a teljesítményt – talán bekerül a szénszálas erősítésű rotor a nagyobb testvérekből.

Forrás: @dessiewisley, X.com

Árulkodó jel a fenti videón látható autó farán lévő új logó, ami nem az S/X modellekről megszokott Plaid, a skót kockás minta, hanem egy másik Űrgolyhók utalás, az eggyel alacsonyabb ludicrous speed sebességi fokozat. Így, az embléma láttán egyre valószínűbb, hogy elköszönhetünk a Performance típusjelzéstől, és ennek helyét átveszi a Ludicrous, amit egyébként egyszer már használtak még a korábbi S/X érában.

Külsőre az autón apróbb módosítások láthatóak az alap verzióhoz képest, így ismét piros fékeket és egy különleges kialakítású, Warp fantázianevű sportfelnit kapunk – csak, hogy egy másik sci-fi utalás is legyen az autón. Ezek különlegessége, hogy a küllők közé eltávolítható mini-aero burkolat került, ami nem takarja úgy ki a felnit, mint az olcsóbb változatok műanyag burkolata, de valószínűleg így is javít valamit az autópályás hatótávon. Ez a felni már a hivatalos alkatrészkatalógusban is megtalálható 19-es és 20-as változatban.

Megmaradt a korábbi sportváltozat szénszálas hátsó spojlere is, de úgy néz ki, most ennél azért nagyobb lesz a különbség az alap és sportváltozat között.


Némileg módosul a kocsi első lökhárítója, hátsó diffúzora és külön ennek a verziónak tervezett igazi sportülések kerülnek bele, amelyek a fotók alapján várhatóan jobb oldaltartást biztosítanak majd a nagyobb sebességű kanyarokban.

Korábbi hírek arról szóltak, hogy a fékek is jóval erősebbek lesznek, mint az előző sportváltozatban voltak.

A spanyol Valenciában tartott reklámfilm/promó videó forgatáson egyébként a piros mellett egy fekete autót is lencsevégre kaptak.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.