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
auto
2024. 09. 08. vasárnap

A Bloomberg úgy tudja, hogy két hónapot csúszik a Tesla robotaxi bemutatója

önvezetés

Musknak állítólag nem tetszett valami a prototípuson, és áttervezteti a csapattal.

Októberben ránthatják le a leplet.

Prototípus

A Tesla eredetileg augusztus 8-án mutatta volna be a robotaxi prototípusát, ám a Bloomberg értesülései szerint ez két hónapot csúszik, és csak októberben leplezik le az autót.

A hírügynökség értesülését a vállalat nem kommentálta, amiben semmi meglepő nincs, mert általában nem reagálnak a pletykákra, de elmaradt Musk szokásos cáfolata is az X-en, ami most valószínűbbé teszi a pletykát, mint általában.

A csúszás oka állítólag az, hogy a tervező csapatot arra utasították, hogy gondoljon újra pár részletet a prototípuson, és két hónapot kaptak, hogy új példányokat gyártsanak a járműből.

A csúszás, ha igaz, alapvetően persze lényegtelen. Az augusztusi premier egy prototípus, egy dizájn koncepció megmutatása, nem pedig a tényleges szolgáltatás kezdete lett volna.

Az önvezető taxik szűk keresztmetszete nem az autó hardvere – egy ilyen prototípust bárki ki tud állítani pár hónap alatt –, hanem a szoftver.

Bár a cég önvezető szoftvere az elmúlt 12 hónapban sokat fejlődött, még nem lehet teljes felügyelet nélkül az utcára engedni. Ahhoz először több ezer, vagy tízezer kilométernyi hibátlan működést lesz szükséges igazolni a hatóságok felé, miután majd valószínűleg valamelyik amerikai állam úgy dönt, engedélyezi a működést, a forgalomba helyezést. Ennek jelenleg még csak nyilvános céldátuma sincs.

Egy Tesla robotaxi koncepció a 2023-as Musk életrajzi könyvből. Tényleg ilyen lesz? Forrás: Elon Musk by Walter Isaacson, Simon & Schuster.

A jelenlegi várakozások szerint a Tesla robotaxija, amit lehet, hogy Cybercabnek hívnak, egy kétszemélyes, stílusjegyeiben a Cybertrucktól megoldásokat kölcsönző városi önműködő jármű lesz pedálok és kormány nélkül. Az is valószínű, hogy – eleinte legalábbis – a járművet megvenni nem lehet, a Tesla csak saját magának gyártja majd, és az autógyártó önállóan üzemelteti a szolgáltatást is, átlépve olyan köztes szereplőket, mint pl. az Uber.

A Tesla önvezetésének koncepciója leginkább a skálázhatóságban tér el olyan szolgáltatóktól, mint a Cruise vagy a Waymo. Az autógyártó olyan önműködő autókat akar gyártani, amelyek drága szenzorok és egy csomagtartónyi még drágább számítógép nélkül működnek, ráadásul úgy, hogy nem csak egy-egy nagy felbontású térképekkel gondosan lemodellezett kiemelt városban, hanem bárhol használhatóak.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.