Látványos videó a Waymo önvezető autóinak működéséről

Sokszor hangoztatjuk, hogy a közlekedés gyökeres átalakulása egy karnyújtásnyira van tőlünk, ugyanis a világ legnagyobb elektronikai és autógyártó vállalatai minden erőforrásukat bevetve azon dolgoznak, hogy az utakon rohangáló járművek volánja mögött ülő emberi tényezőt olyan mesterséges intelligenciára cserélhessék, mely nem rendelkezik a mi biológiai korlátainkkal – azaz jobban és többet lát, többfelé figyel egyszerre, nem fárad el stb. -, jelentősen csökkentve, vagy akár teljesen meg is szüntetve a biztonsági kockázatot. De hogyan is működik az önvezetés? Mit lát az önvezető autó, amit mi nem?

Ezen kérdések megválaszolására készítette el a Waymo, az önvezető technológia kutatásában és alkalmazásában az egyik legelőrébb járó vállalat azt a három és félperces videót, melyen egy sofőr nélküli gépkocsi tetejéről, valamint hátsó üléséről tekinthetünk körbe a környezetünkre. És a körbetekintést jelen esetben értsük szó szerint, hiszen a jól ismert StreetViewhoz hasonlóan 360 fokban forgathatjuk a kamerát a videó közben, hogy tényleg mindent láthassunk, amit a jármű is lát. A rövid videó kimondottan ötletes és érthető módon vezet be minket az önvezetés alapjaiba, így annak is érdemes rászánnia ezt a néhány percet, aki hadilábon áll az angollal: nem mindennap gondolkodhatunk ugyanis egy mesterséges intelligencia agyával, vagy ülhetünk egy önvezető autóban, ha csak virtuálisan is.

Az Egyesült Államok rohamos léptekkel halad afelé, hogy belátható időn belül, akár még ebben az évben sofőr nélküli járműveket állítson a közösségi közlekedés szolgálatába. Ennek megvalósítása érdekében több államban is folyamatosan zajlanak a tesztelések – pozitív, és egyre javuló eredménnyel -, s legújabban Kalifornia is elfogadta azt a rendeletet, melynek értelmében április 2-ától már nem szükséges semmilyen felügyelő személynek az autóban ülnie a közúton való teszteléskor.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.