Tisztán elektromos meghajtást kaphat a Citroën C4 és C1

2020 vagy a legszebb év lesz a villanyautózás történetében, vagy a lehető legnagyobb csalódást tartogatja az elektromos közlekedés híveinek, ugyanis már számolni is nehéz, hány autógyártó ígért hány elektromos modellt erre az esztendőre. A Citroën már 2017 májusában beharangozta, hogy megindítja a termékkínálat elektromosítását, kezdve egy az e-CMP padlólemezre épülő új generációs villanyautóval 2020-ban, hogy aztán öt évvel később valamennyi modelljét felkínálja elektromos hajtáslánccal is. Mindeddig nem részletezte a PSA Group-hoz tartozó francia gyártó, hogy milyen zéró emissziós autót tervez piacra dobni az E-Mahari, C-Zero, és a villanyos Berlingo fejlesztéséből tanulva, ám az Auto Express a Párizsi Autószalonon megtudta, hogy a vállalat számára kiemelt prioritás a tavaly leállított és a C4 Cactus által helyettesített C4 autóprogram folytatása, és a kompakt ferdehátú a hagyományos meghajtású variánsok mellett tisztán elektromos hajtásláncot is kaphat, a PSA e-CMP platformjára épülve. Ez a padlólemez a korábbi híresztelések szerint maximálisan 50 kWh kapacitású akkupakk befogadására képes, ám Gilles Le Borgne, a konszern műszaki alelnöke szerint a villanyos C4-es akár 60 kWh-s aksit is elbírna, ami már a vásárlók számára is elegendő 350 kilométeres WLTP hatótávot eredményezne az autónak.

Elektromos Citroën C4 render, Forrás: AutoExpress

Az Automotive News újságíróinak ezzel párhuzamosan azt sikerült kideríteniük a Citroën vezérigazgatójától, Linda Jackson-tól, hogy vélhetően a C1 miniautó is elektromos meghajtással kezdi meg harmadik generációs pályafutását, az erről szóló végső döntés pedig a Peugeot-val és a Toyotával a következő 12 hónapban lebonyolított tárgyalások végén születik meg. Amennyiben az együttműködés mindhárom tagja támogatja az elektromosítást, úgy a C1 két testvérmodellje, a Peugeot 108 és a Toyota Aygo is villanymotorral kerülhet a kereskedésekbe.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.