Új villanyautók tízezrei lephetik el hamarosan a norvég utakat

A múlt hét elején sokadszorra is szemtanúi lehettünk, hogy Norvégiában milyen hihetetlen tempóban gyarapodik a forgalomban lévő villanyautók száma egyre lejjebb taszítva a személygépkocsik átlagos szén-dioxid-kibocsátását: a szeptemberi regisztrációs adatok azt mutatták, hogy az ősz legelső hónapjában 4810 új tisztán elektromos meghajtású gépjármű került forgalomba, ami az összes újonnan regisztrált autó 45%-a, ám ha a konnektoros hibrideket is ideszámoljuk, akkor máris 60%-nál járunk. Mindez azért is lenyűgöző teljesítmény a skandináv állam lakosaitól, mert az elektromos hajtáslánccal felszerelt modellek palettája továbbra is meglehetősen korlátozott, és az igazi villanyautós Kánaán eljövetelére a nagy hatótávolságú, gyorsan tölthető, és megfizethető árú járművek széles kínálatával még legalább 1-2 évet várnunk kell. Nem kérdéses viszont, hogy a Tesla Model 3 és az Audi e-tron quattro érkezése jelentősen fellendíti majd a norvég statisztikákat, de hogy körülbelül mennyi villanyautóra is számíthatunk a következő két évben a jelenlegi előrendelések alapján, azt a helyi NRK hírportál próbálta számszerűsíteni az autógyártóktól szerzett információk alapján.

A norvég villanyautó-előrendelések a kifizetett foglaló értéke szerint, millió koronában, Forrás: NRK

A cikk írói arra az eredményre jutottak, hogy a vásárlók együttesen több mint 30 000 zéró emissziós autóért fizették ki a 3000 és 20 000 korona között terjedő értékű foglalót, összesen mintegy 400 millió norvég korona, átszámítva körülbelül 13,7 milliárd forint értékben, ám a tényleges előrendelések száma ennél jóval magasabb lehet, ugyanis néhány gyártó nem tette nyilvánossá, hány norvég fogyasztó fizetett foglalót autójáért. A megrendelések számát tovább növelheti az is, hogy míg az összes többi villanyautó esetében a gyáriaktól származnak az adatok, a Tesla Model 3-hoz tartozó  10 000 darabos érték csupán egy erősen óvatos becslés. Bár pontos számadat nem áll rendelkezésre, egyáltalán nem meglepő, hogy a listát a kaliforniaiak villanyautója vezeti, hiszen a Model S és a Model X népszerűségének köszönhetően már így is közel harmincezer Tesla járja az ország útjait. Az előrendelések számát tekintve a második, ám a kifizetett foglaló összegét nézve az első helyen az Audi e-tron SUV áll 6300 kiszállításra váró járművel, amit pedig a Hyundai Kona Electric és a Kia e-Niro követ. A Hyundai néhány vásárlója már hozzá is juthatott a várva várt villanyautójához, ám továbbra is 6000 megrendelés van várólistán, az elektromos Nirora, melynek kiszállítása a következő hónapokban esedékes, 5900 norvéghoz fog eljutni jelen állás szerint. Az ezres nagyságrendű előrendeléssel rendelkező villanyautók között van még a Nissan LEAF, a Jaguar I-PACE, a Porsche Taycan, a Mercedes-Benz EQ C sportterepjárója, a DS Crossback E-Tense, és a BMW iX3 is, amelynek 1000 darabra lett lekorlátozva az egyszerre megrendelhető darabszáma. Az igazi kérdés valójában az, hogy a gyárak képesek lesznek-e lépést tartani az óriási kereslettel, hogy ne ismétlődjön meg az Opel Ampera E tragikus története. Az viszont, hogy a fogyasztók hajlandóak voltak kifizetni a foglalót összesen több mint 125 millió norvég korona értékben egy olyan autóért, mely csak néhány hete mutatkozott be (Audi e-tron), és majdnem 50 millió értékben azért a villanyautóért, mely gyártási formában még egyáltalán nem állt a kamerák elé (Porsche Taycan), jól mutatja, hogy a kibocsátásmentes járművekre – beleértve természetesen a német gyártmányúakat is – hatalmas igény van, a Volkswagen Group-nak pedig mindössze annyit kellene tennie, hogy elkezdi tömegesen gyártani azokat, ahelyett, hogy az autóipar teljes katasztrófájával fenyegetőzik az Európai Unió által fontolgatott CO2-kibocsátást csökkentő szigorítások fényében. A Norwegian Electric Vehicle Association kommunikációs menedzsere hozzátette, hogy szerinte annak ellenére, hogy a norvégok az átlagnál jóval környezettudatosabbak, villanyautó-szeretetük egyáltalán nem a környezetbarát gondolkodásnak köszönhető, sokkal inkább a pénzügyi haszonnak, amit az elektromos autók választásával szereznek az erőteljesen megadóztatott szennyező kocsikkal szemben.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.