Elektromos jövőt kaphat az Audi TT, A8, és R8 is

Az elektromos projektekre fektetett nagyobb hangsúlyt ígérte az Audi vezérkara a múlt héten Neckarsulmban megtartott részvényesek éves közgyűlésén, miután a hagyományos meghajtásra épülő üzleti modell már jól láthatóan nem sokáig tartható fent: a vállalat globális eladásai 5,9%-kal csökkentek az év eleje óta, és a több évtizedes uralkodás után Kína prémium autópiacán veszélyes közelségbe került a BMW és a Mercedes-Benz – írja a Bloomberg. A villanymeghajtás térnyerése azzal jár, hogy számos belsőégésű motorral felszerelt modell vagy tisztán elektromos hajtásláncot kap a következő generációban, vagy teljesen eltűnik a palettáról. „Hátrahagyjuk a régi csomagokat” – mondta Alexander Seitz pénzügyi igazgató, hozzátéve, hogy a szigorodó emissziós szabályozás miatt a hagyományos autók egyre drágábbá válnak középtávon, míg az elektromosok ára csökken, így az átállás nem csak kényszeres, de gazdaságilag előnyös is.

Audi TT

A felpörgetett elektromosítás egyik áldozata az ikonikus dizájnt képviselő TT, melyet 1998 óta gyárt az Audi. A kétajtós kupé jelenlegi formájában biztosan távozik a kínálatból, és egy hasonló árkategóriájú teljesen elektromos modell fogja felváltani néhány éven belül, a kérdés csupán az, hogy ez a TT-nek egy a villanyos hajtáslánc befogadására átalakított változata lesz, vagy egy teljes mértékben más modell. A füstös TT kivezetése nem meglepő, hiszen az elmúlt években jelentősen zuhant az eladott darabok száma, így már korábban is felmerült a kérdés a típus jövőjét illetően.

Audi A8

2025-re minden kiszállított autó 40%-ának plug-in hibridnek vagy tisztán elektromosnak kell lennie az Audi elvárásai szerint, ami legalább egymillió eladott elektromosított járművet jelent minden egyes évben a következő évtized közepére. Ez több mint 30 elektromos modell révén valósulhat meg, melyből 20-ban egyáltalán nem lesz belsőégésű motor. A tisztán villanyos autók egyike lehet az A8-as luxusszedán is, melynek 2025-re tervezett következő generációja zéró emissziósként kerülhet a piacra. Erről még nincs végleges döntés, ám Bram Schot vezérigazgató szerint eljött az ideje a felső kategória forradalmasításának egy teljesen új koncepcióval az A8 számára.

Audi R8

A közgyűlésen szóba került az R8-as sportautó is, melynek kivégzéséről szintén régóta hallani pletykákat. Az Audi úgy véli, hogy egy továbbra is fosszilis üzemanyaggal működő R8 semmiképp sem illik bele a gyártó jövőképébe, az viszont egyelőre nincs eldöntve, hogy mi lesz a 2006 óta piacon lévő jármű sorsa: villanyhajtást kap, vagy teljesen eltűnik? Lehetséges opció, hogy a helyét a tavaly augusztusban szilárdtest akkumulátorokkal megépített PB18 e-tron koncepció veszi át, melynek gyártását már be is jelentette az Audi, igaz egyelőre csak egy 50 darabos széria készül belőle. Egy elektromos sportautóra viszont mindenképpen szükség lesz a négykarikás cégnél, mely el tudja csábítani a vásárlókat a BMW tisztán villanyosként továbbélő i8-asától.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.