Tölthető hibridként is elérhető az új BMW X1

Nem lehet okuk panaszra azoknak a prémium minőségre vágyó autóvásárlóknak, akik a belsőégésű motor biztonságának megtartása mellett épp csak szeretnének belekóstolni az elektromos meghajtásba. A német prémium gyártók ugyanis lassan már minden szegmensben kínálnak kisebb-nagyobb elektromos hatótávot biztosító plugin hibrid modelleket. A kompakt terepjáró szegmensben keresgélők számára most a BMW jelentette be az új X1-es SAV (Sports Activity Vehicle, ahogyan a BMW nevezi) plugin hibrid változatát, mely a WLTP mérési ciklus szerint mintegy 50 kilométernyi légszennyezéstől mentes utazást kínál egy feltöltéssel  (NEDC-ben mérve 57 km), köszönhetően a padlólemezbe épített bruttó 9,7 kilowattórás lítium-ion akkupakknak. Az európai uniós szabályozásnak megfelelően tisztán elektromos üzemmódban 30 km/h-nál alacsonyabb sebességgel közlekedve hallható az autó által kibocsátott akusztikus hang, mely a gyalogosok védelmét szolgálja.

A BMW X1 xDrive25e hajtásrendszere egy 1,5 literes, háromhengeres, TwinPower Turbo technológiás benzinmotorból, és egy villanymotorból áll, melyek együtt 162 kW (220 lóerő) teljesítményt és maximálisan 385 Nm nyomatékot biztosítanak. A végsebesség 192 km/h, de ha csak százig szeretnénk gyorsulni, arra 7 másodpercet kell szánnunk. Az alapfelszereltséghez tartozó 17 colos könnyűfém-felniken guruló szabadidőautó hibrid üzemmódban 13,5 kWh-t használ 100 kilométerre vetítve, amikor pedig minden energia elfogy, hagyományos konnektorból körülbelül 5 óra alatt tölthető fel az aksi, a BMW saját fali töltőjével pedig már 3,6 óra alatt is megvagyunk vele.

A hátsó ülések alá bepakolt akkucsomag csak egy nagyon kevés helyet vesz el a hagyományos meghajtású variánsokhoz képest, összesen körülbelül 450 liternyi csomagtér áll rendelkezésre a kocsiban, mely egészen 1470 literig növelhető a háttámlák átrendezésével. Az X1 xDrive25e vontatni is tud, az opcionálisan kérhető vonóhorog 750 kilogrammnyi terhet képes az autó után húzni.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.