Magyarországon kerülhetnek újra gyártásba a MIA elektromos autók

A MIA nevű elektromos városi kisautókat Franciaországban gyártották 2011 és 2013 között. Az autók 8 kWh vagy 12 kWh akkumulátorral rendelkeznek és egy 13 lóerős villanymotor biztosítja a meghajtást. Az autók végsebessége 100 km/h, a hatótáv a kisebb akkuval kb. 90 km, a nagyobbal 120-130 km körül alakul. Az autóból készült egy rövid, 3 személyes változat, ahol a járművezető elöl középen foglalt helyet, mögötte pedig két utasülés és egy apró csomagtartó volt, valamint volt egy MIA L nevű hosszú változat is, amely 4 üléssel készült és nagyobb csomagteret tartalmazott. Mia U (eleinte MIA K) néven egy teherszállító változatot is létezett.

Az autó nem volt túlságosan sikeres, bár világszerte számos országban értékesítették, összesen körülbelül 1300 példány készült, amelyből 842 példány otthon, Franciaországban állt forgalomba. A gyártó 2014-ben csődöt jelentett. A vállalatot ezután átvette a francia állam, majd 2016-ban a márkanév a Fox Automotive International tulajdonába került.

A régi történet a napokban különös és számunkra kiemelten érdekes fordulatot vett. A chronicle.lu számolt be arról, hogy kedden Luxemburgban a FOX Automotive Svájc megkezdte az új MIA európai bemutató roadshowját, amelynek keretében Andreas Kratzer, a FOX Automotive International vezetője beszélt az új típus jellemzőiről. A 2019-es változatba 20 kWh kapacitású akkumulátor kerül. Az autó akkumulátorát az a Lion Mobility szállítja majd, akik korábban azzal robbantak be a hírekbe, hogy saját akkumulátorral építettek át egy BMW i3 személyautót, így annak hatótávja 700 km-re növekedett.

Az ígéretek szerint az új MIA villámgyors egyenáramú töltést kap: 5 perc alatt 200 km hatótáv visszatöltésével. A régi változat fogyasztás adataiból kiindulva ehhez 200 kW feletti töltési teljesítményre lenne szükség, ami egy 80-100 kWh kapacitású akkuval ma már egyáltalán nem elérhetetlen, egy 20 kWh kapacitású akkumulátorral azonban meglepően nagy teljesítménynek tűnik. Az autó 230 voltos töltőjével 3 órás teljes feltöltési időt ígérnek, ami azonban teljesen reális adat, ehhez 7 kW töltési teljesítményű fedélzeti töltőt kell az autóba építeni, amit a legtöbb mai villanyautó tartalmaz és ez a teljesítmény a 20 kWh kapacitású akkumulátornak sem jelentene sokkot.

A gyártó szerint az autó szinte nem igényel karbantartást, még az első gumiabroncsok cseréjére is csupán 150 000 km körül lehet szükség. Ha az autóban a korábbihoz hasonlóan kis teljesítményű villanymotor marad, akkor ez az ígéret sem tűnik teljesíthetetlennek. Az új változat végsebessége 130 km/h-ra növekszik, a karosszéria viszont változatlan. A rövid, 3 személyes változat 2,87 méter hosszú, 1,64 méter széles és 1,55 méter magas és az utasok mögött 260 literes csomagtérrel rendelkezik. A hosszú MIA L változat is csupán 3,19 méter hosszú, de már 4 személyes és a csomagtere is 420 literesre növekszik. A hosszabb karosszériából kialakított teherszállító MIA U kap 1 személyes kivitelben 1,5 köbméteres, 2 személyes változatban pedig 1200 literes csomagteret kap.

De miért izgalmas ez különösen számunkra?

A MIA 2016-os megvásárlásával a FOX Automotive tulajdonába került egy magyarországi gyáregység is. A héten Andreas Kratzer megerősítette, hogy Ekkhard Phillip (aki korábban a Mercedes gyárban az A- és B-osztályos járműveket gyártásáért volt felelős) fogja felügyelni a magyarországi gyártást a FOX Automotive magyarországi vezérigazgatójaként. Magyarország már a FOX Automotive honlapján is szerepel, a gyárról készült egyik fotó fájlnevéből pedig azt is megtudhatjuk, hogy az új gyár „Komaron”-ban (SIC!) kap helyet.

A francia MIA kisautók gyártása Komáromban indulhat újra

A MIA elsősorban autómegosztó flották számára, egyéni és családi használatra, valamint könnyűipari, például postai kézbesítési feladatokra szánja a megújult kisautót. A piacra lépést Dubaiban kezdték meg egy bemutatón, jelenleg Európában folyik a roadshow, később pedig az Egyesült Államok is sorra kerül. A 2019 második negyedévében megvalósult 6 millió eurós tőkeemelést (5 millió új részvény) a tervek szerint 2019 negyedik negyedévében újabb 10 millió eurós tőkeemelés követ majd (kötvények formájában). A termelés a tervek szerint már 2019 negyedik negyedévében megkezdődhet, a gyártási kapacitás felpörgetése pedig 2020 első negyedévében várható. Az első negyedévre a FOX Automotive 12 000 jármű gyártását tervezi, 2024-re pedig 90 000 járműre szeretnék növelni a gyártási kapacitást. Ezeket a számokat a piac bővülése (pl. India, Kína) tovább növelheti majd.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.