Villanyautó töltősziget épült a benzinkút-oszlop helyére

Norvégiában a Circle K szolgáltató fontos mérföldkőhöz érkezett. Megtörtént az első olyan átépítés, amely során egy benzinkút területén egy kútoszlopot áldoztak be azért, hogy helyet biztosítsanak a villanyautók töltéséhez.

A norvég benzinkúton feláldozták egy 2 autó párhuzamos töltésére alkalmas kútoszlop helyét, hogy 4 DC villámtöltőt helyezhessenek el fedett helyen

A benzinkúton leszereltek egy kútoszlopot, amelyről korábban párhuzamosan két autó tankolhatott. A helyére 4 db 50 kW DC villámtöltő került, így egy időben 4 autós tud tölteni az időjárás viszontagságaitól védett helyszínen. Ennyivel azonban nem elégedtek meg, a benzinkút területén két további 150 kW teljesítményű töltőoszlopot is elhelyeztek, így összesen 6 autó számára tudnak párhuzamosan villámgyors töltési szolgáltatást biztosítani. A villámtöltési szolgáltatást jól kiegészíti a benzinkút shop kínálata, így a benzinkút üzemeltetője arra is számíthat, hogy a töltési idő alatt a villanyautósok a shopban vagy a kávézóban költik a pénzüket, további hasznot termelve az üzemeltető számára.

Ha egy benzinkút nem tart lépést a fejlődéssel, előbb-utóbb így végezheti

A hír szerint Norvégiában ez volt az első alkalom, hogy egy hagyományos benzinkút kútoszlopát áldozták be ilyen célra, kis érdekesség, hogy Budapest ebben megelőzte a villanyautózás Mekkáját jelentő országot, nálunk ugyanis a MOL Plugee több töltőállomáson is hasonló módon egy-egy korábbi kútoszlop helyére telepített villámtöltőt.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.