336 km/h-val száguld az elektromos Corvette

Megdöntötte korábbi sebességrekordját a Genovation Cars által tisztán elektromossá alakított C6 Corvette – a Kennedy Űrközpont kifutópályáján egészen 210,2 mérföld/óráig (336 km/h) sikerült gyorsulnia, egy hajszálnyival túllépve a 2016-ban felállított 209 mérföld/órás végsebességet. Ezzel a Genovation GXE már legelső nekifutásra is a világ leggyorsabb, közúton is használható villanyautójaként vonult be a történelembe, most pedig megerősítette ezt a pozíciót, bár hozzá kell tenni, hogy az elmúlt két évben több olyan szuperautó is bemutatkozott – mint például a Rimac C_Two –, melyek 400 km/h feletti végsebességükkel megmosolyognák az átdolgozott Chevrolet Corvette erőlködését, csak éppen ez idáig nem próbáltak ilyen rekordot felállítani.

A közel 800 lőerős bestiának egyébként nem volt szerencséje a floridai pályán, ugyanis az első gyorsulást a szakadó eső miatt el kellett halasztani, az erős szél pedig a későbbi futamok alatt is fokozott óvatosságra késztette Johnny Bohmer versenypilótát. Ideális körülmények között állítólag a 353 km/h sem lenne akadály a 2018-as CES elektronikai szakkiállításon bemutatott villanyautónak, az amerikai csapat pedig mindenáron ki akarja hozni a maximumot a két villanymotorból, ezért hamarosan visszatér felszántani az aszfaltot egy új rekorddal. Magasztosabb rendeltetése amúgy sincs ennek a méregdrága sportkocsinak – a 750 000 dolláros (229 millió forintos) összeget csak azok fogják kifizetni a 75 darabos átalakítás egyikéért, akik megtehetik, hogy ilyen különlegességeket gyűjtsenek hobbiból. Persze száguldozni tökéletes a villany-Corvette, a Genovation GXE megtartotta a hétsebességes váltót, sőt, opcionálisan egy nyolcsebességű is kérhető, és az aktív felfüggesztés, illetve a karbon-kerámia fékek sem maradtak ki a csomagból. A nagy teljesítményért cserébe fel kell áldozni némi hatékonyságot, a 61,6 kWh-s aksitól mindössze körülbelül 280 kilométeres hatótávot várhatunk, ezt is normál vezetés során, azaz a kísértés ellenére kímélnünk kell hozzá a gázpedált.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.