Betilthatják az „öntöltő hibrid” reklámokat

Az elbil.no norvég villanyautós portál beszámolója szerint a helyi fogyasztóvédelmi hatóság december 6-án kiadott állásfoglalása szerint az „öntöltő hibrid” reklámok félrevezetők, mivel a vásárlóknak azt sugallják, hogy a menet közben az akkumulátorba betöltött energia ingyenes, ez azonban nem igaz, hiszen az alapvetően a korábban elégetett benzinből származik.

A hatóság azért indított vizsgálatot, mert több bejelentést is kapott a reklámokkal kapcsolatban. Ezek egyike egyértelmű hazugságnak minősítette a hirdetést, mások arra panaszkodtak, hogy a reklám azt sugallja, hogy az akkumulátorokba töltött energia ingyenes, mintha az autó örökmozgó lenne, hiszen külső töltés nélkül képes az akkumulátorral és a villanymotorral közlekedni.

A probléma nem új, már 2017-ben is történt egy hasonló vizsgálat a marketing törvény két vonatkozó paragrafusának megsértéséről. Az alperes akkor a Harald A. Møller AS volt, amely a Volkswagen, Audi, Skoda és Seat márkák norvég importőre.

A fogyasztóvédelmi hatóság véleménye szerint a hirdetés félrevezető, mivel azt a benyomást kelti, hogy a hibrid akkumulátor áramellátása nem kerül semmibe, ez azonban nem igaz, mivel az autó által termelt villamos energia szükséges feltétele a benzin korábbi felhasználása, azaz a regeneratív energiához nélkülözhetetlen a benzinfogyasztás.

Arra a következtetésre jutottak, hogy fenn áll a fogyasztókat megtévesztő kereskedelmi gyakorlat, amely sérti a Marketing törvény 6. és 7. szakaszának egy-egy bekezdését. A hatóság véleménye szerint ez a kereskedelmi gyakorlat arra is alkalmas, hogy olyan gazdasági döntés meghozatalára befolyásolja a fogyasztókat, melyet egyébként nem hoznának meg. A reklámban alkalmazott megfogalmazás tehát tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot teremt.

A fogyasztóvédelmi hatóság válaszokat vár az ügyben, valamint megerősítette, hogy minden folyamatban lévő hirdetést meg kell változtatni vagy le kell állítani a lehető leghamarabb, de legkésőbb 2019. december 20-ig.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.