Már szállít a kínai Tesla gyár

Nagyjából egy éve, hogy az első kapavágásoktól kezdve követjük a sanghaji Gigafactory 3 történetét – és most 11 hónappal az alapkőletétel után eljutottunk, oda, hogy megkezdődtek a Model 3 SR+ MIC (Made in China) kiszállításai.

A gyár már a nyár elejére elérte a szerkezetkész állapotot, és kora őszre beszerelték a legelső gépsorokat is. Az elmúlt hetekben és hónapokban már javában folyt a próbagyártás a cég pedig várt arra, hogy a kínai hatóságok kiadjanak minden szükséges engedélyt a forgalmazás megkezdéséhez.

Több száz Model 3 parkol már a gyár udvarán. Csak az engedélyre vártak. Forrás: Jason Yang / Youtube

Kicsit talán furcsa is volt, hogy a bürokrácia ennyi ideig húzódott egy olyan projekt esetén, amely mögé teljes mellszélességgel felsorakozott a kínai állam és minden hatóság, állami cég és szerv. A legutolsó lépések a helyben gyártott autók bevizsgálását igényelték, de pénteken úgy tűnik elhárult az utolsó akadály is.

Helyi Tesla követők jelezték a hivatalos állami oldalakra hivatkozva, hogy a típus felkerült a támogatott villanyautók listájára, ami segít a helyieknek a vételár kifizetésében. Nemsokkal később pedig megjött az engedély a helyben gyártott autók forgalmazására is. Amolyan Teslás iramban, nem is nagyon szórakoztak tovább a cég képviselői – drónvideókon hetek óta figyelhettük, hogy gyűlnek a kész autók az erre kialakított, nagyjából 500 férőhelyes parkolóban, de még azon melegében megindultak az első trélerek a helyi kereskedések felé.

Nemrég azt is megtudtuk, hogy a már szint szerkezetkész második ütem, az akkumulátorgyár után, folynak a földmunkák a gyár harmadik fázisa kapcsán is. Erről a bővítésről eddig nem hallottunk, úgyhogy indulhat a találgatás mi is készül majd itt.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.