A korlátozások feloldását követően is kevesebbet autóznának

A brit autósok fele úgy gondolja, hogy a koronavírus miatt bevezetett korlátozások enyhítésének feloldását követően többet fog gyalogolni. 40% pedig azt állítja, hogy kevesebbet fog majd autóba ülni – mutatta ki egy 20 000 résztvevővel készült felmérés, amit a BBC publikált.

Az elhatározás és lelkesedés oka egyszerűen a tisztább levegő. A jelenlegi helyzetben annyira lecsökkent a nagyvárosok levegőszennyezettsége, hogy ezt nem csak a mérőműszerek, de az emberek szaglószervei is észlelték, és úgy tűnik, hogy a többségnek megtetszett ez az állapot. A mérések szerint a városokban a szennyezés mértéke 17%-kal csökkent április elején a koronavírus vészhelyzet kezdetén. A csökkenés elsősorban a felszíni közlekedés visszaszorulásának, valamint az áramtermelés és az ipari aktivitás csökkenésének köszönhető, a tanulmányok szerint 43%-ban ezek voltak a tisztább városi levegő okai. A gyakran a legnagyobb szennyezők közé sorolt légi közlekedés visszaesésének mindössze 10%-ban köszönhetik a britek a tisztább levegőt.

Reméljük, hogy ez nem csak egy szokásos újévi fogadalom jellegű dolog lesz, amely gyakran csak vízkeresztig tart. Mindenesetre egy másik a közelmúltban a szigetországban végzett felmérés szerint egyre nő a villanyautózás elfogadottsága is Nagy-Britanniában, így van rá remény, hogy aki elgyengül és újra sokat fog autózni, azok egy része elektromos autóra vált, így a tisztább városi levegő hosszabb távon is megmaradhat. Annak ellenére is, hogy a környezetvédelmi előírások tervezett szigorításának tekintetében visszahátráltak a döntéshozók a gazdasági visszaesés miatt.

EZT OLVASTAD MÁR?  Így mozgatja meg az egész világot az autóipar lélegeztetőgépekért

Elektromos autót használsz?