Megkezdődött a Mercedes EQV értékesítése

A Mercedes-Benz EQC elektromos SUV után végre piacra került a Mercedes EQ család második tagja, a Mercedes-Benz EQV modell, amely egy prémium kisbusz. Az autót Spanyolország északi részén, a Vitoria üzemben gyártják majd, ahol a V-osztály egyéb modelljei is készülnek.

Az autó leginkább akku kapacitásban jelent hatalmas előrelépést az eddig kapható Mercedes buszokhoz viszonyítva, ugyanis 100 kWh-s akkuval szerelik, amelyből 90 kWh a felhasználó rendelkezésére áll. A gyári adatok szerint az EQV 418 km hatótávra képes, ezt azonban a kivezetés alatt álló NEDC ciklusban mérték.

A hatótáv mellett a töltési sebesség legalább ennyire fontos paraméter, ebben a tekintetben pedig az EQV kedvező adatokkal büszkélkedhet. Az akku 10-80%-os feltöltéséhez legalább 110 kW teljesítményre képes villámtöltőn mindössze 45 perc szükséges. Azokon a töltőoszlopokon, ahol maximum 50 kW áll rendelkezésre a töltési idő ugyanebben a tartományban 80 perc. Az éjszakai töltéshez az autó 11 kW teljesítményű AC fedélzeti töltőt kap, amivel kevesebb mint 10 óra az üres akku teljes feltöltéséhez szükséges idő.

A nagyobb tengelytávval is rendelhető EQV 300 megengedett össztömege 3500 kg, és 6, 7 vagy 8 üléses konfigurációban vásárolható meg, a csomagtér pedig hatalmas, 1030-1410 literes. A német árlisták szerint az EQV induló ára 71 388 euró, amely tartalmazza a helyi 19%-os forgalmi adót is.

EZT OLVASTAD MÁR?  Dízelbotrány és villany-kisbusz: új reklámot indított a Volkswagen

Elektromos autót használsz?