KITÖLTÖTTED MÁR?

Segíts, hogy még jobb tartalmat készíthessünk!

Hasznos újdonságok a Mobiliti alkalmazásban

Az elektromos autó töltőoszlopoknál régi probléma a töltők indokolatlan foglalása. Ahogy az autósok megtanulták mik ezek az oszlopok, és egyre feltűnőbb felfestést is kaptak az előttük lévő parkolóhelyek, úgy szerencsére egyre ritkábban fordul elő, hogy véletlenül oda parkol egy hagyományos autó. Sajnos az elektromos autózás terjedésével egyre több az önző, másokat semmibe vevő villanyautó használó is, így alkalmanként előfordul, hogy valaki töltés nélkül hagyja ott az autóját a töltőoszlop előtt.

Persze nem kell azonnal rosszindulatot feltételezni, előfordulhat olyan helyzet is, hogy az autós egyszerűen nem tudja, hogy mikor töltődik fel az autója. Egyes autótípusokhoz elérhető mobiltelefonos távvezérlő és lekérdező alkalmazás, ezek esetében általában van lehetőség üzenetet kérni az apptól a töltés befejezésekor. Más típusokban ilyen ugyan nincs, de a töltés megkezdésekor percre pontosan megtippeli az autó a töltés várható befejezését. Olyan is előfordul persze, hogy az autó és az autós egyaránt rosszul becsülte meg a töltési idő végét, és alkalmazás sem jár az adott típushoz.

Mobiliti 50 kW DC és 43 kW AC töltőoszlop Budaörsön

A Mobiliti alkalmazás legújabb frissítésének köszönhetően ez a probléma a jövőben megszűnik. Egyelőre ugyan csak teszt üzemben, néhány töltőoszlop esetén működnek az alábbi funkciók, de minden bizonnyal hamarosan kiterjesztik ezeket az összes Mobiliti, e-Mobi és Spar töltőoszlopra.

A fontosabb új funkciók az alábbiak:

  • Pillanatnyi teljesítmény kijelzése az alkalmazásban, amíg a töltés folyamatban van
  • Átadott energiamennyiség kijelzése töltés közben
  • Az akkumulátor töltöttségi állapotának megjelenítése töltés közben (csak DC töltőknél)
  • A töltés befejezésekor a kezdeti töltöttségi szint kijelzése
  • Push üzenet küldése a mobiltelefonra, amikor a jármű teljesen feltöltődött
  • Push üzenet küldése a telefonra, ha a töltés bármilyen okból leállt
  • Push üzenet küldése a mobiltelefonra, amikor az akkumulátor töltöttségi szintje elérte a 80%-ot

Ezeken túl frissült az aktuálisan futó töltés állapotát mutató widget is (iOS).

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.