Főoldal » elektromos autó » Toyota Proace Electric: 15 év garancia az aksira

Toyota Proace Electric: 15 év garancia az aksira

Néhány kiválasztott európai piacán már megnyitotta a foglalást Proace típusjelzésű kisteherautójának tisztán elektromos változatára a Toyota, a jármű kiszállítására októbertől kerül sor. A Proace a PSA Csoport és a Toyota évekkel ezelőtti együttműködéséből származik, mely során a Citroën Jumpyra nemes egyszerűséggel ráforrasztották a japánok márkajelzését. Ez más típusoknál is megtörtént, ennek köszönhető, hogy a Citroën, Peugeot, Toyota, Opel/Vauxhall, és Fiat kínálatában mind megtalálhatjuk ugyanazt a modellt nagyon minimális eltéréssel.

Az EMP2-es padlólemezre felhúzott a Proace Electric a PSA elektromos triójának mostohatesója, ugyanazokkal a műszaki specifikációkkal. A motor maximális teljesítménye 100 kW (136 lóerő) 260 Nm nyomatékkal és elsőkerék-meghajtással, az akkumulátor kapacitása szerint pedig két opciója van a vásárlónak: a 18 modulból álló 50 kWh-s aksi közel 230 kilométeres hatótávot ad a WLTP szerint, míg a 27 modulos 75 kWh-s akku 330 elektromos kilométerre elég. Fedélzeti töltőn keresztül egy fázison 7,4 kW-tal lehet tölteni, de kérhető három fázisú fedélzeti töltő is 11 kW-os AC töltéshez. DC hálózaton 100 kW a legnagyobb elérhető teljesítmény, ami 30, illetve 45 percet jelent egy üres aksiról 80%-ra való töltésnél az akku méretétől függően. Az autó végsebessége 130 km/h.

Dimenzióit tekintve a Toyota kisteherautója esetében is három választás lehetséges, ezek a Compact, Worker, és Long Worker neveket viselik. A bruttó tömeg 2800 és 3100 kg között alakul, verziótól függően a legnagyobb terhelhetőség 1275 kg, illetve 6,6 köbméternyi csomag, de a Proace Electric is képes 1 tonna elvontatására. Kialakításban is akad majd választék, 2021-ben például érkezik egy 9 személyes kisbusz változat.

A legfontosabb különbség a Citroën ë-Jumpyhoz, a Peugeot e-Experthez, és az Opel Vivaro-ehez képest a 15 éves/1 millió kilométeres garancia az akkumulátorra 75%-os kapacitásig, ami a PSA villanyos furgonjainál 8 év/160 000 km. Úgy tűnik a Toyota a megbízhatóságra épít villanyautóinak értékesítésénél, hiszen a Lexus első tisztán elektromos modelljének akkujára is 10 év/1 millió kilométeres garancia jár.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.