Krakkóban is beváltak az elektromos buszok

Újabb tisztán elektromos buszokkal bővül a Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne flottája Krakkóban, a város tömegközlekedési szolgáltatója 50 darab Urbino 18 típusú jármű megrendeléséről kötött szerződést a lengyel Solaris buszgyártó vállalattal. Ez ugyanaz a 18 méter hosszú csuklós típus, melyből a napokban a romániai Craiova is vásárolt 16 példányt. A turisták által közkedvelt Krakkóban jelenleg közel 400 darab Solaris gyártmányú busz üzemel, ebből 28 darab nulla károsanyag-kibocsátású, de számos Volvo márkajelzésű hibrid busz is rója az utcákat.

Az Urbino 18-asok mellé 50 darab CCS csatlakozós töltőberendezést is vásárolt a szolgáltató, de a járművek a tetőre lelógó pantográfokon keresztül is képesek fogadni az elektromosságot, ami jóval gyorsabb töltést eredményez. Az összesen 165 435 000 zloty értékű, azaz körülbelül 38 millió eurós beruházás kétharmada európai uniós forrásból származik.

A megrendelt villanybuszok egy éven belül érkeznek meg a lengyel városba, s négy vonalon, a Három Bárd Útján (Juliusz Słowacki út, Adam Mickiewicz út, Zygmunt Krasiński út), azaz az egyik legnagyobb légszennyezettségű területen fogják kiszolgálni az utasokat.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.