Az akkumulátoros ultra töltőké a jövő?

Gyakori aggodalom, hogy ha minden autót elektromosra cserélnénk, azt nem bírná ellátni az elektromos hálózat. Kétségtelen, hogy az új modellek egyre nagyobb akkuval és egyre nagyobb töltési teljesítménnyel rendelkeznek. A probléma mégsem olyan hatalmas, hiszen a többség nem fog távolabb költözni a munkahelyétől csak azért, mert nagyobb akkus villanyautóra vált, így éjjelenként ugyanúgy 20-30 kilométerre elegendő energiát kell majd visszatölteni a legtöbb autóba. A hosszú utazásokon azonban egy 350 kW teljesítményű ultragyors töltő már okozhat némi nehézséget az áramszolgáltatóknál, különösen, ha ezeket nem folyamatosan, egyenletes teljesítménnyel használják, hanem például épp csúcsidőben, a munkahelyről hazafelé teszik fel tölteni egy-egy autópályás töltőszigeten az emberek tömegesen a 270 kW töltésre képes Porsche Taycant. Nem véletlenül kerül sokba egy nagy teljesítményű töltősziget esetén az elektromos teljesítmény rendelkezésre tartása, amit végső soron a tölteni kívánó villanyautós kénytelen megfizetni.

Ironikus módon épp ugyanaz jelenthet megoldást a problémára, amely miatt egyáltalán felmerül a probléma. Az akkuk árának rohamos csökkenése. Az akku árcsökkenése hozza el a villanyautók forradalmát, és az olcsóbb akkumulátornak köszönhetően sorra jelennek meg az akkumulátorral támogatott ultragyors töltők is. Ezúttal a FreeWire Technologies nevű cég (amely mögött befektetőként a BP és az ABB is ott áll) mutatta be a Freewire Boost Charger nevű rugalmas töltési megoldását. A berendezés 120 kW töltési teljesítményre képes, a CCS és CHAdeMO szabványt egyaránt támogatja, beépített akkumulátora pedig 160 kWh kapacitású. Az energiatárolónak köszönhetően a 120 kW töltési teljesítmény kiszolgálásához elegendő akár 20 kW-os egyfázisú tápellátás is (az Egyesült Államokban nem az Európában megszokott 3-fázisú rendszer terjedt el).

A Freewire Boost Charger első példányát a kaliforniai Lodi városában helyezték el egy benzinkút parkolójában. Arcady Sosinov, a FreeWire Technologies vezérigazgatója elmondta: „Az üzemanyagtöltő állomásokon és kisebb üzletek parkolóiban eddig nagyon kevés helyszínen volt elektromos autó töltési lehetőség. A Boost Charger segítségével a villanyautósok egy 10 perces töltéssel 100 mérföld hatótávot tölthetnek vissza, a vállalkozások pedig nagyobb bevételre tehetnek szert azzal, hogy egy új ügyfélkört vonzanak az üzletükbe – mindezt lényegesen alacsonyabb beruházási költségek mellett.”

Az akkumulátor árak csökkenése

A kis állandó energiaigény nem csak a beruházási költségeket csökkenti, de a telepítési időt is jelentős mértékben lerövidítheti. Egy akkumulátoros töltőberendezés akár áthidaló megoldásként is telepíthető, amíg az adott helyszínre az áramszolgáltató kiépíti a megrendelt teljes kapacitást, de ideiglenesen is elhelyezhető például olyan rendezvények helyszínén, ahol ritkán van szükség sok autó egyidejű töltésére. A Tesla a hálaadáskor jellemző sorakozást igyekszik csökkenteni akkumulátoros ideiglenes Supercharger megoldással.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.