Nem tűnik el a Hyundai márkanév

A héten beszámoltunk arról, hogy a Hyundai a tisztán elektromos modellek számára külön márkanévvé emeli ki az Ioniq elnevezést (amely az ion és az unique szavak összegyúrásaként született). Sokakban felmerült a kérdés, a heti Villanyóra Podcastban is beszélgettünk arról, hogy mi lesz a Hyundai márkanévvel hosszú távon, ha 5-10-20 év múlva eltűnnek a hagyományos hajtással szerelt autók az elektromosok hatalomátvételét követően?

Nos, nem eszik olyan forrón… Az insideevs.com újságírójának JunHyung Kim, a Hyundai új üzletfejlesztési vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy az Ioniq valójában nem egy önálló márkanév, inkább egy almárka lesz. Az autókat továbbra is Hyundai márkajelzéssel, Hyundai kereskedésekben értékesítik majd.

Hyundai Prophecy

A koreai gyártó következő elektromos autóinak elnevezése ezek alapján tehát Hyundai Ioniq 5 és Hyundai Ioniq 6 lehet majd. Előbbi a 2019-es Frankfurti Autókiállításon leleplezett Hyundai 45 tanulmányautó alapjára épül. Az autó egyik legfontosabb tulajdonsága a villámgyors töltési képesség lesz majd. Korábbi hírek szerint 15 perc alatt 500 kilométerre elegendő energia betöltésére lehet majd képes az Ioniq 5. A 800 voltos rendszernek köszönhetően a Porsche Taycan után ez a modell lehet a második, amely megközelíti az Ionity töltők 350 kW-os elméleti teljesítményét.

A Hyundai Ioniq 6 pedig egy konzervatívabb, szedán jellegű modell lesz, amely a jelenleg Hyundai Ioniq electric néven futó modellt váltja majd. Az autó alapja a Prophecy koncepció, amely az idei genfi autószalonon mutatkozott volna be, ha a koronavírus miatt nem marad el az esemény. Így a leleplezést online tartották meg. Remélhetőleg ez az autó megtartja az Ioniq electric egyedülálló hatékonyságát, amelyet nem kis részben az alacsony építési stílusnak, pontosabban a kedvező légellenállásnak köszönhet.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.