Máris kikapcsolja a radart a Tesla?

Az már eléggé közismert tény, hogy Elon Musk nem rajong a LIDAR használatáért, ha az önvezetésről van szó – bár űrhajós cége a SpaceX bőven használja a technológiát. Legutóbb viszont azzal lepte meg a közvéleményt hogy szerinte még radarra sincs szükség.

Most úgy néz ki nem viccelt.

Június 3-án jelenthetik be

Szemfüles Tesla követők szúrták ki, hogy a tegnapi nap folyamán frissült a Tesla weboldala, változott az autók vezetéstámogató rendszereinek leírása.

A szöveg korábban tételesen említette a radar használatát, azonban most az erre utaló mondat eltűnt, helyette csak annyi szerepel, hogy az autó 250 métert lát előre. Emellett az autók részletes leírásánál is kikerült a 160 méteres elülső érzékelésről szóló rész, és ezt egy 250 méteres vizuális feldolgozó rendszerről szóló mondta váltotta.

Musk korábban azzal indokolta a váltást, hogy egy jó vizuális jelfeldolgozó rendszernek mindent tudnia kell, amit a radar tud, ellenben kiküszöböli annak hibáit. Népszerű vélemény például, hogy a radar elhagyása megoldja a fantom fékezés problémáját – amikor az autó indokolatlanul lassít, fékez, mert egy pillanatra ott nemlévő tárgyat vél érzékelni. Szkeptikusok szerint viszont a radar igenis hasznos rossz időjárási körülmények között, illetve, pont a Tesla fejlesztésének köszönhetően, képes az előttünk lévő autó alatt átküldve a jelet 2-3 kocsira előre látni.

A magyar weboldal szövege még nem frissült, de ha mellé tesszük az amerikait, látszik a változás.

A várakozások szerint a jövőhét csütörtök éjjeli Model S átadón a vállalat több újdonságról is beszámol, és várhatón az új S/X érkezésével jelenik meg mind az autó operációs rendszerének, mind a vezetéstámogató rendszerek szoftverének új fő verziója.

Az eseményről másnap reggel mi is beszámolunk.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.