Ilyen, amikor a spanyolok kigyúrják a Volkswagen villanyautóját

Wayne Griffiths, a Cupra elnöke a Born mai premierjén levetített videóban elárulta, hogy nagyon sokan értetlenül fogadták, hogy a Seat éppen akkor vetett ki magából egy vadonatúj márkát, amikor jellemzően más márkák megszűntek. A spanyoloknál azonban úgy gondolták, hogy egy saját embléma szükséges ahhoz, hogy a Cupra kiálljon mindazért, amit képviselni akar. Ez pedig nem más, mint az érzelmekkel teli, drámai dizájn, a hamisíthatatlan vezetési élmény, és sportosság, mindez az elektromobilitás világában.

A Cupra Born a legelső modell a 2018-ban alapított autómárka kínálatában, mely a meghajtás minden percében 100%-ban a villanymotorjára támaszkodik. Griffiths úgy véli, hogy nagyon sokan csupán egy racionális döntésként gondolnak az elektromos autókra, ám a Born a bizonyíték arra, hogy aki nem jó matekból, annak is van oka villanyautót vásárolni: ez pedig az az élvezet, amit egy dinamikus, azonnali csúcsnyomatékkal gyorsuló vadállat nyújtani tud. Ezért a Cupránál mindent megtettek azért, hogy egy csábító járművet építsenek a Volkswagen MEB padlólemezére.

Összességében persze látszik, hogy a Cupra Born a Volkswagen ID.3 nagyon közeli rokona, de a főbb dizájnelemeket átdolgozták, egyrészt az egzotikusabb megjelenés, másrészt a jobb aerodinamika miatt. A barcelonai dizájnstúdió alkalmazottjainak munkája különösen az autó elején látványos, ahol széles lökhárító, hatalmas légbeömlők, erősen lehajlított motorháztető, valamint cápatekintetet utánzó full LED fényszórók jellemzik.

A sportos karakterisztikát számos dizájnelem segíti, többek között a karosszérián végigfutó éles törésvonalak, illetve a különleges mintázattal ellátott C oszlop, mely azt a benyomást kelti, mintha a tető lebegne. A keréktárcsák három méretben (18”, 19” és 20”) többféle kialakítással készülnek az autóhoz.

Oldalról már sokkal erőteljesebben felismerhetők az ID.3-on látott formák, tulajdonképpen csak a jármű orrától az A oszlopig tartó része árulkodik arról, hogy ez egy teljesen más modell. Hátul, hasonlóan az új Cupra Leonhoz, egy LED csíkkal összekötött lámpaszettet öltött fel a Born.

4322 mm-ével egyébként a Born 6 centivel hosszabb, mint az ID.3, és kicsivel alacsonyabb is. A 2767 mm-es tengelytáv mellé így befért egy 385 literes csomagtér is. A futóművet a dinamikus használatra szabták, a fejlesztési igazgató bevallása szerint rengeteg időt fordítottak arra, hogy a vezetési élmény megkülönböztethető legyen a VW villanyautóéitól – ezt szolgálja a saját sportfelfüggesztés, a progresszív kormányzás, és az alacsonyabbra állított futásmagasság.

A hajtásláncban nem merészkedett túl távolra német unokatesójától a Born, hiszen a padlólemez műszaki képességei valamelyest megkötik. Kettő, az ID.3-nál megismert teljesítményváltozatokban indul a forgalmazása, az egyik 110 kW csúcsot tud, míg a másiknál 150 kW a plafon, mindkettőnél 310 Nm nyomatékkal. 2022-ben azonban érkezik egy e-Boost csomag, ami 170 kW-ra rúgja fel a maximálisan elérhető teljesítményt, ezzel álló rajtból akár 6,6 másodperc alatt is elérheti a 100 km/h-s sebességet a Born. Az állandó mágneses szinkronmotor a hátsó tengelyen található.

A legerősebb verzió nettó 77 illetve nettó 58 kWh-s akkuval lesz kérhető, de a 110 kW-os alapmodellhez a legkisebb, 45 kWh-s csomag jár. A legnagyobb várható hatótávolság 540 km körül alakul majd a WLTP szerint, a legkisebb akkupakkal pedig nagyjából 340 kilométerre számíthatunk két töltés között.

A Born CCS csatlakozója AC és DC hálózati töltésre is alkalmas, utóbbin 125 kW-hoz férhetnek hozzá a vásárlók egy megfelelő teljesítményű töltőállomásra csatlakozva, így 35 perc alatt feltölthető a folyadékhűtéses aksi 5%-ról 80%-ra. A Cupra otthoni töltési megoldásokat is kínál autójához, valamint opcionális hőszivattyú is segíti az optimális hőgazdálkodást.

A Cupra Born gyártása szeptemberben indul Zwickauban.

This slideshow requires JavaScript.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.