Elkészült Magyarország első elektromos autója

Egy teljesen új, és elképesztően fontos fejezet nyílt ma a magyar autóipar történetében: legurult a legelső Mercedes-Benz EQB a kecskeméti gyár futószalagjáról, amely egyben a legelső tisztán elektromos autó, amit hazánkban szereltek össze.

A kompakt SUV magyarországi sorozatgyártása ünnepélyes keretek között kezdődött meg, amelyen részt vett Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Jörg Burzer, a Mercedes-Benz AG igazgatósági tagja, termelési és ellátási láncért felelős vezetője, valamint Johannes Haindl, Németország budapesti nagykövete is.

Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét megyei jogú város polgármestere, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Jörg Burzer, a Mercedes-Benz AG igazgatósági tagja, termelési és ellátási láncért felelős vezető az EQB bemutatóján a kecskeméti Mercedes-Benz gyárban, 2021. október 22-én, Forrás: Mercedes-Benz

„A magyarországi járműgyártás során most először készülnek sorozatgyártásban tisztán elektromos autók, ami történelmi pillanat számunkra. Büszke vagyok, hogy most már ez mérföldkő is örökre a Mercedes-Benz és a mi kecskeméti gyárunk nevével fonódik össze. A sikert az teszi számomra különlegessé, hogy a világjárvány idején jelentkező kihívások ellenére is az eredeti terveknek megfelelően el tudtuk kezdeni a sorozatgyártást. Mindezt a gyár nagyszerű csapatának köszönhetjük, akik ezt a feladatot is a híres kecskeméti szellemiségben vitték véghez, mi ezt ’Spirit of Kecskemétnek’ nevezzük” – mondta Christian Wolff.

A Mercedes-Benz termelési hálózatában az elektromos autók gyártását, valamint a digitalizációt célzó átalakulás keretében a kecskeméti létesítményben összesen több mint 100 millió euró értékű beruházás valósult meg. Ez magába foglalja a legújabb generációs, nagy hatékonyságú karosszéria-gyártósor megépítését, valamint a termelésirányítási rendszer kibővítését is.

A gyártás folyamatáról a vállalat elmondta, hogy mint minden más tisztán elektromos EQ-modellnél, úgy az EQB-nél is a gyártóhelyszín már meglévő infrastruktúrájára, és a korábbi, a hatékonyságot és a jövőbe mutató megoldásokat célzó befektetésekre támaszkodik. Az új MO360 digitális ökoszisztéma is részét képezi a kecskeméti gyár termelési folyamatainak. Ez egy olyan folyamatirányítási rendszer, amely magában foglal egy alkalmazáscsaládot, melyben az egyes alkalmazások közös interfésszel és egységes felhasználói felülettel vannak összekötve. A rendszer a termelést valós idejű adatokkal, a dolgozók tevékenységét pedig a digitalizáció által támogatja.

„Az EQB gyártásának kecskeméti elindításával folytatódik a Mercedes-Benz elektromos offenzívája a globális gyártási hálózaton belül. Az EQS után az EQB a második új elektromos jármű, amelynek sorozatgyártása ebben az évben indult. 2022-ben három kontinens hét gyártási helyszínén, összesen nyolc Mercedes-EQ elektromos modell gyártása kezdődik meg. Digitális, rugalmas, hatékony és fenntartható gyártás: a Mercedes-Benz aktívan alakítja és előre mozdítja a jövő autógyártását” – foglalta össze a prémium autógyártó jövőbeni terveit Jörg Burzer.

2022-re a Mercedes-Benz valamennyi gyárának termelése, így a kecskeméti is, teljesen karbonsemlegessé válik. Ennek kulcsfontosságú eleme, hogy a felhasznált villamosenergia 100 százalékban zöld energiaforrásból származik. Az EQB gyártásának elindulásával Kecskeméten immár a hagyományos belsőégésű motoroktól a plug-in hibrideken át a tisztán elektromos meghajtásig mindenféle hajtásrendszer készül.

Az EQB, mely hétüléses változatban is elérhető lesz, idén áprilisban mutatkozott be, részletes cikkünk itt olvasható róla. Magyarországi vételára egyelőre nem ismert.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.