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
auto
2024. 04. 20. szombat

Mostanában valahogy nekem jutnak a megosztó formájú autók, de jól van ez így, mert ha van amit utálok, akkor az a jellegtelen, unalmas dizájn. Mielőtt valaki félreértené, a megosztó, vagy izgalmas, esetleg szokatlan belső, vagy külső nem feltétlenül azt jelenti, hogy rögtön tetszik is, de értékelem, hogy bevállalják.

Nos a BMW iX-re sok mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy unalmas tucatautó. Most volt alkalmam vezetni is egy kicsit, és a jó egy órás barátkozás sokat csiszolt az első véleményemen.

Kívül-belül

A BMW elektromobilitás felelős vezetőjével beszélgetve abban a ritka élményben lehet része az embernek, hogy olyasvalakivel tud érdemi diskurzust folytatni, aki 6 éve villanyautózik, és napi szinten használja a terméket amit árul. Tudom, azt gondolnánk ez alap mindenhol, pedig nem. Reindl Dániel azonban nem csak az elektromos bajor autókkal kapcsolatos kérdéseinkre tudott válaszolni, de arról is meggyőzött, hogy a BMW pontosan tudja kik az ügyfelei, és az ő igényeikhez gyárt autókat. Olcsóbb, kommerszebb járművekből átülve lehet, hogy hajlamosak vagyunk értetlenkedve fogadni pár tervezői döntést, pedig sok esetben csak arról van szó, hogy egy 32-47 millió forintos autótól mást vár el a vevő, mint amit mi elsőre gondolnánk.

Akárhogy is, de az új formavilágot valószínűleg még pár BMW rajongónak is szokni kell, de tetszik, hogy a bajorok mertek lépni, váltani. A külső talán jobban polarizálja az embereket, mint az autó belseje, és lehet csak a sok gigantikusra nőtt BMW vese-mém égette ki az érzékenységemet, de élőben az autó orra sokkal kevésbé meghökkentő, mint a képek alapján gondoltam. Igen, szerény véleményem szerint még mindig eléggé ormótlan, de ez egy nagy autó, és valljuk be az X modellcsalád eddig sem a finom vonásairól volt ismert. A kocsi hátulja, és különösen a C oszlop már más tészta, de itt be is fejezném ezt a gondolatot, mindenki el tudja dönteni magának, bejön-e a dizájn. Azt azért még megjegyezném, hogy mind a sajtónapra elhozott sötétkék, mind a bordó szín elképesztően jól néz ki, és ha már a BMW ilyen fényezéseket is tud, innen kérnék mindenkit, hogy ne fekete, fehér, vagy szürke autót rendeljen, pláne ne egy ilyen extravagáns dizájnhoz.

Az autó belseje a letisztult luxust testesíti meg, jóval kevesebb a gomb és kapcsoló, mint pár évvel ezelőtt megszokhattuk – nekem tetszik ez az irány, de mondjuk mindig is a minimalista dizájn jött be. Ami talán egy picit sok, az a bizonyos felszereltséghez járó kristály gombok, de az alábbi képeken látszik, hogy aki osztja a véleményemet annak van hagyományos opció is, csak más csomagot kell választani. Nekem tetszett a bronzra hajazó belső díszítés, különösen a bordó belsővel, de a feketének sem állt rosszul. Az ajtók alján kicsit lehangoló a kemény, kopogós műanyag, de ez a sarascipő-zónában van, és valószínűleg ez könnyebben tisztítható, praktikusabb, mint valami finom, de karcolódó anyag.

This slideshow requires JavaScript.

A kezelőszervek terén a BMW is az elektronikus ajtónyitóra szavazott – kívül-belül ilyet találunk -, és természetesen az ülések is elektromosan állíthatóak, tudnak masszírozni is. A beltér nem csak exkluzív, de nagyon kényelmes is, a csomagtér pedig jól pakolható, nincs semmi magas perem, ami felett át kellene emelni a  csomagokat. Nincs azonban első csomagtartó sem, sőt, a motorháztetőt fel sem lehet nyitni. A gyár szerint az orr kialakítása, sok szenzor, az itt található hőcserélő miatt a vásárlónak túlzottan magasan és mélyre kellene behajolnia, így összepiszkolná a ruháját az autó elején és nehéz is lenne a csomagokat kiemelni. Mondom, ismerik a vevőkört, de, a legnagyobb tisztelet mellett, egy hajszálnyi szkepticizmus engedtessék meg, mert vannak olyan márkák ahol ezt azért megoldották.

Hogy mi is van a motorháztető alatt, azt hét pecsétes titokként kezelik, nem szabad kinyitni, el sem árulják hogyan kell – persze a Google segítségével 5 perc találni erről egy autószalonos videót, ahol ez látszik, úgyhogy íme.

Szoftver és multimédia

Amin még mindig lenne mit csiszolni, az a menü rendszer, ahol, szerintem, túl sok az opció. Jól látszik ez a klímán, ahol ember legyen a talpán aki menet közben végigmegy a két képernyő széleségű lehetőségek listáján, hogy kiválasszon egy előre konfigurált beállítást. A grafikus felület egyébként kellően gördülékeny, és ez a BMW már nem csak az Apple Carplayt, de az Android Autót is támogatja, de nem biztos, hogy érdemes ezeket használni.

Az iX ugyanis a saját beépített navijával megtervezi nekünk az utat, megmondja hol és mennyi ideig kell töltenünk, ezt pedig nem tudja helyettesíteni a Waze. Az autó természetesen rendelkezik vezeték nélküli szoftverfrissítéssel, és mind a térkép, mind a különböző funkciók frissülni tudnak így.

Az általunk vezetett példányban Harman Kardon hangrendszer volt, de a csúcsmodellben 34 hangszórós B&W hifi van. Akinek ez nem mond sokat, annak elég annyit tudnia, hogy az előbbi brand mocskosul drága, az utóbb márka termékeire pedig igaz, hogy ha meg kell kérdeznünk az árát, az azt jelenti, hogy nem tudjuk megengedni magunknak. Sajnos a hangzást kipróbálni csak nagyon korlátozottan tudtuk, mert a sajtóprogram részeként folyamatos rádiózást élvezhettünk a felvezető autóból, így egy fél perces demóra volt csak idő. Mit mondjak, itt az alap konfiguráció is egy koncert, vagy moziterem érzetét adta vissza – el sem tudom képzelni, mit tudhat a B&W szett.

Hogy megy?

Nem megy, siklik, még úgy is, hogy az általunk vezetett xDrive 40-e széria nem légrugós. Persze, ha valakinek TeslaMaster, meg az ő nehéz lába a sofőrje, a felvezető autóban pedig – nem viccelek – autóversenyzők ülnek, akkor egy-egy S-kanyarban meg lehet billenteni a karosszériát, de van egy olyan érzésem, hogy ennek az autónak a vevőköre, inkább olyan papásan, a sebességhatár másfélszerese alatt maradva vezet, mint én.

Ezzel a fazonnal raktak egy autóba. Legközelebb nem reggelizek. 🙂

Az autó hangszigetelése remek, szélzaj alig, de a ramaty magyar utak kopogása is csak mérsékelten jut el hozzánk. Egyedüli kritika amit meg tudnék fogalmazni – és ezzel a véleménnyel nem voltam egyedül -, hogy a kormány még sport üzemmódban is túl könnyen jár. Egy városi kisautó city üzemmódjában ez rendben is van, parkolni könnyű így, de én direktebb kormányzást vártam volna egy sportos, izmos SUV-tól.

A dupla motoros 40-es változat gyorsulása hivatalosan 6,1 másodperc 100-ra, ami alacsony sebességnél gyomorbavágólag hat, de őszintén szólva autópálya tempónál csalódást keltő volt az élmény. Amikor meglógott a boly, és próbáltuk utolérni őket az M1-esen, a kamionsor mögül kivágva a padlógázas gyorsítás 100-ról nyilván nem volt lomha, de elmaradt az ülésbe préselés, egyikünk sem kiáltott fel, vagy kezdett kapaszkodni. Persze lehet, hogy ismét csak nem a tipikus iX vásárló fejével gondolkodunk, de azért kipróbálnám mit tud az erősebb xDirve 50. Lehet sok az a 2400 kg – persze az érem másik oldala a luxus, a csend, a minden úthibát kisimító futómű. Ennek nem csak pénzben, kilóban mérhető ára is van.

This slideshow requires JavaScript.

A fogyasztást is nehéz megítélni, de mind mi, mind más kollégák 26-27 kWh körül mértünk. A BMW képviselője viszont a telefonján lévő képpel bizonyította, hogy városban egy tízessel kevesebbet eszik még az erősebb, 50-es változat is. Amit ilyenkor érdemes észben tartani: ez egy hatalmas, nehéz SUV, ezeket a számokat kategórián belül kell nézni. A töltést nem tudtuk kipróbálni, de a 11 kW-os fedélzeti töltő mellett a 40-es változat 150 kW, nagyobb akkus 50-es pedig 200 kW körüli csúcsot ígér DC-n. A kis akku nettó 71 kWh-t és 425 kilométeres WLTP hatótávot jelent, a nagyobb pedig nettó 105 kWh-ból 630 kilométert hoz ki a tesztciklus szerint.

Ezek a szervezett sajtónapok mindig jó lehetőséget adnak egy teljesen új modellel való első ismerkedésre, de az előre megszabott útvonal, és az összességében rövid autóban töltött idő miatt az autó mélyebb megismerésére nincs lehetőség. A fogyasztásról, a töltésről, az új funkciók működéséről akkor fogunk tudni képet alkotni, ha megérkeznek az újságírói tesztautók is. Az egyértelmű, hogy a BMW a saját vevőkörén belül az újdonságra nyitott ügyfelekre lő, ugyanúgy, mint annak idején az i3 bemutatásakor. Akkor bejött a stratégia, valószínűleg nem lesz ez másként az iX esetén sem.

Az üvegtető gombnyomásra sötétedik. A luxus az utastér felett is folytatódik.

Október végén lehetőségünk volt kipróbálni a nagyobb akkus változatot is:

BMW iX villámteszt

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.