Új Volvo-gyár épülhet Európában

Björn Annwall, a Volvo Cars pénzügyi igazgatója a német Automobilwoche hírportálnak beszélt arról, hogy a vállalat tervei között szerepel egy új autógyár építése Európában, amely támogatni fogja az átállást kizárólag tisztán elektromos autók gyártására. A kínai Geely csoport tulajdonában lévő svéd márka járművei jelenleg két európai helyszínen készülnek: a svédországi Torslandában és a belga Gentben, ahol együttesen mintegy 800 ezer darabos éves termelésre van kapacitás.

Gentben készül a Volvo mindkét tisztán elektromos meghajtású modellje, az XC40 Recharge és a C40 Recharge, ez utóbbi piaci megjelenésekor a vállalat be is jelentette az elektromos autók gyártási kapacitásának növelését a létesítményben. 2022-re már az itt összeszerelt autók több, mint fele zéró emissziós hajtású lesz a tervek szerint.

Az elkövetkezendő évekre azonban ennél még komolyabb bővítési projektekkel készül a Volvo. A cél az, hogy 2025-re elérje az 1,2 milliós globális értékesítést a vállalat, amihez a Volvo szóvivője szerint már a meglévő két európai, egy amerikai, és három kínai gyárban is ki lehet építeni a szükséges kapacitást, ehhez csupán kisebb beruházásokra és új műszakok bevezetésére van szükség. Az új gyár – melyről egyelőre semmilyen részlet nem ismert – 2025 után épülne meg, hogy 1,2 millió fölé tolja az évente legyártott Volvók számát. Nem kizárt, hogy a létesítményben nem is fognak már belsőégésű motorok beszerelésére berendezkedni, hiszen a cég 2030-tól már csak villanyautókat fog árulni.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.